Direct naar artikelinhoud

Pandapiek Pairi Daiza van korte duur

De pandagekte is wat gaan liggen en dat is meteen te merken op de beurs. Het aandeel van dierenpark Pairi Daiza heeft een vijfde van zijn waarde verloren. Bij het sluiten van de beurs was het nog 55 euro waard.

De euforie over dierenpark Pairi Daiza bleek van korte duur. Vorige week stonden de kranten nog vol van de beursgekte rond de twee Chinese panda's in het dierenpark van Brugelette.

De twee aaibare dieren stuwden in hun eentje het aandeel van het dierenpark naar een ongekende hoogte van net geen 75 euro. Concreet waren de panda's elk verantwoordelijk voor een stijging van de beurswaarde met zo maar even 25 miljoen.

"Laat u niet verblinden door de euforie", waarschuwde de beleggingsdienst van Test-Aankoop vorige week nog. "Als u sympathie heeft voor panda's, dan kunt u een bezoekje aan Pairi Daiza overwegen. Maar er vandaag in beleggen, is een brug te ver: de koers noteert tegen vier keer de boekwaarde, terwijl het nettodividend slechts 1,5 procent bedraagt."

De beleggingsexperten van de consumentenorganisatie lijken gelijk te krijgen. Het aandeel is met meer dan een vijfde gezakt en weer evenveel waard als net voor de komst van de twee panda's.

"Die stijging was van de pot gerukt", zegt ING-econoom Peter Vanden Houte. "De panda's zullen Pairi Daiza dit jaar wel meer winst opleveren, maar dat wil niet zeggen dat die bijkomende winst permanent zal zijn."

Mogelijk hebben beleggers ingezien dat ze hun winst snel moesten opstrijken. Omdat ze vrezen dat de pandahype van voorbijgaande aard is, of dat een park te fel afhankelijk is van seizoenen. Een slechte zomer kan de winst soms snel doen kelderen.

"Het gaat natuurlijk om een relatief klein aandeel", legt Vanden Houte uit. "Als een paar particulieren aankopen, gaat zo'n aandeel snel de lucht in. Zijn er een paar die verkopen, dan zie je dat even snel."