Direct naar artikelinhoud

'Help geen illegale vluchtelingen'

Wie illegaal de Noordzee wil oversteken, help je beter niet. Dat zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Hij gaf een groepje vrijwilligers dat voedsel wilde uitdelen een uitbrander op Radio 2.

U wil geen hulpverlening?

"Afgelopen weekend is er heisa ontstaan rond voedselbedeling in Zeebrugge. Een groep mensen dat de oversteek naar Engeland wilde maken, werd bevoorraad door vrijwilligers. Of de lokale sp.a daarbij betrokken was? Dat is even niet van belang."

Waarom? Het gebeurde met de beste bedoelingen.

"Dagelijks proberen tientallen mensen die boot op te geraken. De politie doet er alles aan om te vermijden dat er hier in Zeebrugge kampen ontstaan. Vorige nacht werden nog 38 mensen opgepakt, maar elke dag is het prijs. Als je hen nog gaat helpen, ga je alleen maar meer illegale vluchtelingen aantrekken.

"Vergeet ook de economische schade niet. Ik kreeg net een brief van rederij P&O. Er wordt voortdurend ingebroken in de laadruimte van de vrachtwagens die de boten oprijden. Vaak is het verplicht de goederen weg te gooien zodra de laadruimte door een onbevoegde is geopend."

Vindt u dat de politie moet optreden tegen vrijwilligers?

"Neen, ik doe niet meer dan een warme oproep. De politie heeft al werk genoeg. Heel wat vluchtelingen steken de grens over vanuit Duinkerken naar De Panne. Van daaruit trekken ze naar Zeebrugge, waar ze enkele nachten verblijven. Al sinds half december is dat aan de gang. Als ze zich echt gaan settelen, wordt het niet langer beheersbaar. En dan is er nog iets. Als ze worden opgepakt, worden ze geregistreerd en krijgen ze het bevel het land te verlaten. Maar enkele weken later staan ze hier opnieuw."

Wat raadt u mensen die willen helpen dan aan?

"Ze zouden best even met de illegale vluchtelingen praten en hen duidelijk maken dat ze beter asiel aanvragen in ons land of in Frankrijk. Daar zullen ze op korte termijn naar een opvangcentrum kunnen gaan en de hulp krijgen die ze nodig hebben."