Direct naar artikelinhoud

Slaap maar lekker thuis, hoor

Stiekem snoepen en schaterlachen in de slaapzaal, dat doen steeds minder kinderen op kamp. Een rondvraag bij enkele grote organisatoren leert dat de externaatsformule, waarbij niet overnacht wordt, in de lift zit. 'De tijd die ouders hebben met hun kroost is kostbaarder geworden.'

Bij IdeeKids, een door de Vlaamse overheid erkende vzw die zomerkampen organiseert, werd gisteren champagne ontkurkt. Met 25.502 deelnemers werd er, nog voor het einde van augustus, een record gebroken. Volstrekt verrast was algemeen coördinator Björn Accoe evenwel niet. Jaar na jaar sneuvelen er records bij de vzw.

Volgens hem heeft dat te maken met de externaatsformule die ze hoofdzakelijk uitspelen. In die formule worden kinderen enkel overdag opgevangen, 's avonds slapen ze thuis. "Steeds meer ouders worden erdoor aangetrokken, in tegenstelling tot de internaatsformule", zo stelt Accoe. Hij heeft het over een maatschappelijke verschuiving. "Ouders zijn het hoe langer hoe belangrijker gaan vinden om zoveel mogelijk dingen mét hun kinderen te beleven. En de markt speelt daar op in. Kijk maar hoe kindvriendelijk festivals, evenementen en vakanties zijn geworden: allemaal met de bedoeling om ouders en kroost zo vaak mogelijk samen te brengen."

Ook groeit de nood aan opvang. Accoe: "De tijd dat een van de ouders de hele zomer thuis was, is voorbij. Er moet met twee geld verdiend worden. Ook in de zomermaanden." Grootouders kunnen vaak ook niet meer bijspringen, omdat ze zelf nog moeten werken. "Die twee fenomenen maken dat kampen als de onze zo boomen." Accoe verwijst niet aleen naar zijn eigen vzw. Andere organisatoren als Free-Time, Koning Kevin en Topvakantie hebben hun aanbod met externaatskampen uitgebreid.

Ook Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit, is deze zomer, na decennialang enkel voor internaat gekozen te hebben, beginnen experimenteren met externaat. In Gent, Kortrijk en Antwerpen werden voor het eerst 7- tot 9-jarigen enkel overdag opgevangen. Het jaar voordien deden ze hetzelfde bij de 5- tot 6-jarigen. "Na de zomer zullen we deze initiatieven evalueren", zegt Pieter Billiet, adjunct algemeen secretaris.

Bij Kazou is het evenwel niet zo dat de interesse voor klassieke internaatkampen slinkt. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar een kleine 2.000 deelnemers meer. Ook de zomerkampen bij pakweg de Socialistische Mutualiteit en Bloso blijven klimmen. Billiet zegt dat het vooral zaak is om concurrentieel in te spelen op de vraag. "Uit onze recentste cijfers zien we dat er dubbel zoveel deelnemers als vorig jaar twee keer in één zomer mee op kamp gaan. Ook bij de deelnemers die voor drie zomerkampen inschrijven, is sprake van een stijging."

Met die stijgingen gaan ook vragen van ouders gepaard. Die willen ook hun kinderen jonger dan 7 jaar mee op kamp sturen, zij het dan wel geen volledige dagen. "Omdat ze hun kinderen daar te jong voor vinden. Maar ook omdat ze het zelf niet willen. Hun tijd met de kinderen is, door de drukke agenda's, steeds schaarser geworden, en dus ook kostbaarder. Ze zijn blij als ze 's avonds en 's ochtends samen aan de keukentafel kunnen zitten." Er is ook het prijskaartje, zegt Billiet nog. "Als je niet voor eten en slaapplaatsen moet zorgen, kan de prijs van zo'n kamp gedrukt worden." Ter vergelijking: voor een externaatkamp van vijf dagen voor 7- tot 9-jarigen vroeg Kazou zowat 57 euro. De internaatsformule ligt met prijzen vanaf 105 tot 165 euro toch net iets hoger.

Overbeschermend

Pedagoge Marijke Bisschop herkent de verhalen. Ze noemt het begrijpelijk, dat ouders zich comfortabeler voelen met hun kroost in huis. Volgens haar heeft het niet alleen met het inhalen van tijd en het winnen van geld te maken. "Je mag niet vergeten hoe overbeschermend ouders vandaag zijn. Het leeuwendeel heeft nog maar een of twee bloedjes. Die volledig wegsturen, dat willen ze het kind - maar vaak ook henzelf - niet aandoen."

Volgens Bisschop is internaat of externaat niet een kwestie is van goed of slecht. "Maar toch zou ik het zelf zonde vinden als de kampen met overnachting op termijn zouden verdwijnen. Zo'n kampen dragen wel degelijk bij tot de ontwikkeling van een kind. Het leert hen zelfstandig worden, afstand nemen, omgaan met vrijheid. Dat is heel gezond. Wa mij betreft kunnen zo'n externaatkampen het perfecte opstapje zijn."