Direct naar artikelinhoud

Apple TV zet straks in op geweld en seks

Na Netflix en Amazon wil nu ook Apple eigen televisiecontent maken. Daarvoor zou het elektronicabedrijf samenwerken met rapper en Apple-bestuurslid Dr. Dre. Hij wordt de centrale figuur in een reeks vol geweld en seks.

De eerste Apple-televisiereeks zou Vital Signs heten, vertelde een anonieme bron afgelopen weekend aan The Hollywood Reporter. Het eerste seizoen zou zes afleveringen van een half uur tellen. Dat is de gemiddelde lengte van een sitcom, maar het wordt allesbehalve comedy. Volgens het magazine kan het verhaal worden omschreven als "een donker drama met geen tekort aan geweld en seks".

Vorige week werd een eerste aflevering ingeblikt, waarin een uitgebreide orgiescène te zien zou zijn. Bronnen zeggen dat de reeks wordt aangekondigd als semi-autobiografisch. Elke aflevering is gericht op een andere emotie en hoe het hoofdpersonage ermee omgaat. De rol wordt gespeeld door een van Apples eigen bestuursleden: de 50-jarige Dr. Dre, artiestennaam van Andre Young.

Gescripte televisie

In mei 2014 nam Apple Beats by Dr. Dre voor 3 miljard dollar (2,66 miljard euro) van de rapper over. Het merk maakt hoofdtelefoons en heeft een eigen muziekstreamingdienst. Die laatste werd door Apple omgevormd tot Apple Music. Dr. Dre zou Vital Signs zelf gepitcht hebben bij zijn producer Jimmy Iovine en wordt ook genoemd als executive producer van de reeks. Andere rollen zouden worden ingevuld door Sam Rockwell (Confessions of a Dangerous Mind) en Mo McCrae (Sons of Anarchy).

Dr. Dre was vorig jaar al executive producer van de film Straight Outta Compton, een drama gebaseerd op zijn eigen carrière bij de rapgroep N.W.A. Hij bracht wereldwijd 177 miljoen euro op.

Met Vital Signs waagt Apple zich voor het eerst aan gescripte televisie, iets wat al langer wordt gefluisterd. Eigen videocontent is ook nodig in het immer veranderende televisielandschap, zeker in de VS. Steeds meer Amerikanen kijken niet meer lineair en zeggen de klassieke kabel- en digitale televisie vaarwel. In plaats daarvan nemen ze abonnementen op streamingdiensten als Netflix of Amazon, die zwaar inzetten op eigen content. Daarnaast pakken individuele tv-zenders uit met eigen apps waarmee hun programma's bekeken kunnen worden. De kijker stelt zo zelf zijn pakket naar smaak - en budget - samen.

Die nieuwe tv-diensten worden vooral met smart-tv's of Googles Chromecast bekeken. Ook Apple probeert al langer een voet binnen te krijgen in de huiskamer. Zijn Apple TV bestaat al negen jaar. Het toestel is aan te sluiten aan de televisie en stelt kijkers in staat makkelijk programma's van de iTunes Store, Netflix of YouTube op het tv-scherm te bekijken. Maar Apple TV is nog altijd geen grote hit. Een eigen tv-dienst met eigen content zou daar verandering in kunnen brengen.

Het is nog niet duidelijk of Apple ook zijn andere platformen, of zelfs een traditionele televisiezender, zal betrekken bij de verdeling van de reeks. Een exclusieve link met Apple TV zou de langverwachte tv-dienst alvast een mooie start kunnen opleveren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de reeks beschikbaar zal zijn, laat staan in Europa. Apple noch Dr. Dre hebben het nieuws over de reeks bevestigd.