Direct naar artikelinhoud

Als chaos orde wordt

Oh, ik wil zo graag de wereld zien. Johan Verminnen zong dat ooit. Geef hem eens ongelijk. De wereld zien doet ogen openen. Nog meer geldt die wijsheid vanuit de ruimte. Letterlijk op de aarde neerkijken heeft figuurlijk het tegengestelde effect, zo beschreef Frank White in 1987 het Overview Effect. Het is wat astronauten ervaren als ze de aarde zien en de plek van de mens daarop: ontzag voor de planeet, een gevoel van verantwoordelijkheid om voor de schoonheid en fragiliteit ervan te zorgen.

Dat niet enkel astronauten maar iedereen respect voor onze aarde krijgt, dat is wat Benjamin Grant hoopt te bereiken met zijn project Daily Overview. Elke dag post hij - met de hulp van Apple Maps en satellietbeelden van Digital Globe - een foto van een stuk aarde vanuit de lucht gezien.

Dat zorgt voor esthetische sensaties. De kleur en compositie van de luchtfoto's doen de aarde er behoorlijk fabuleus uitzien, maar Grant wil meer bereiken dan dat. "We tonen plaatsen en momenten waar menselijke activiteit het landschap heeft getekend. Soms in goede zin, soms in slechte zin. We hopen dat u nadenkt over wat u ziet, en over wat dat betekent voor onze planeet."

De menselijke tussenkomsten mogen hoogst complex zijn, vanuit de lucht gezien valt vooral de orde op. Zo bedrieglijk als de eenvoud is, zo rustig word je van wat op de grond nog chaos is.

Een vliegbasis van de Amerikaanse luchtmacht in Tucson, dat was de eerste foto die Daily Overview postte, op 16 december 2013. Sindsdien is heel de wereld op hun scherm gekomen. Ja, ook België. Op 28 januari van dit jaar was het de beurt aan Antwerpen en zijn haven. Of hoe er zelfs in België een pareltje van ruimtelijke ordening te vinden is. Als er tenminste voldoende afstand is tussen de kijker en de grond.

Op www.overv.eu vindt u alle beelden die The Daily Overview heeft gepost, met telkens een link met uitleg over de plek, net als de geografische coördinaten.