Direct naar artikelinhoud

'Graffiti redt Doel van bulldozers'

Er is hoop voor Doel, het spookdorp in de schaduw van de kerncentrale. Dat weet de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast. "Obama met het gezicht van The Joker of een gigantische rat: de traditionele gevels worden langs alle kanten overschilderd met moderne kunst", klinkt het. Volgens een journaliste zijn de schilderingen een laatste poging van de 25 inwoners om het dorp levend te houden.

Een tactiek die al enkele jaren succesvol blijkt. Want hoewel de overheid sinds de leegloop klaarstaat met bulldozers, staan de huizen er nog steeds. Zo schrijft de website: "Door zichzelf in de markt te zetten als openluchtmuseum, trekken van overal artiesten naar het dorp. Ook bekende kunstenaars als Luc Tuymans en de Italiaan Michelangelo Pistoletto zijn aangetrokken door het ruim scala aan gevels die dienstdoen als canvas."

Vandaag geldt voor Doel een uitzettingsverbod. Het dorp krijgt intussen heel wat toeristen op bezoek. "Volgens organisatie Doel 2020 zijn het er 50.000 per jaar. Misschien ligt daar een middenweg tussen behoud en afbraak?", besluit The Daily Beast.