Direct naar artikelinhoud

Vrees voor invasie vanuit 'jungle' Calais

Ons land vreest voor een invasie van honderden vluchtelingen als maandag de ontruiming start van de tentenkampen in Calais en Grand-Synthe. De meesten willen echter enkel naar Groot-Brittannië.

Het is president François Hollande menens. Na eerdere mislukte pogingen om de erbarmelijke 'Jungle van Calais' te ontruimen, moet het nu wel lukken. In totaal 9.900 vluchtelingen worden vanaf maandag 'warm aangeraden' om te verhuizen naar een Frans asielcentrum. Daarvoor worden een paar honderd bussen ingelegd. In Calais moeten leden van de Franse oproerpolitie CRS de verhuizing in goede banen leiden. Wie niet vrijwillig meegaat, zal vanaf 27 oktober manu militari worden verdreven. In het tentenkamp van Calais verblijven ook een kleine duizend minderjarigen. De Britten zijn bereid om kinderen op te vangen die al familie hebben in Groot-Brittannië.

Binnenlandse Zaken vreest dat de ontruiming in Calais een vluchtelingenstroom op gang zal brengen richting ons land. Mensensmokkelaars zullen mogelijk proberen om hun klanten te verbergen in Henegouwen en/of West-Vlaanderen, met de belofte dat ze van hieruit wel met een vrachtwagen de oversteek zullen kunnen maken. De ultieme droom van het grootste deel van de 'kampbewoners'.

Voorlopig werden nog geen vluchtelingen aan onze grens gezien, klinkt het bij de politiezone Westkust. Ze wil geen details vrijgeven, maar er liggen noodplannen klaar om vluchtelingen te detecteren en op te pakken. Indien nodig kunnen in korte tijd honderden politiemensen worden opgeroepen om de instroom tegen te houden.