Direct naar artikelinhoud

Rode rakker Dario Fo overleden

Net op de dag dat Bob Dylan de Nobelprijs Literatuur in de wacht sleept, raakt bekend dat de laureaat uit 1997 is overleden. De Italiaanse acteur en toneelschrijver Dario Fo was al 90, maar tot voor kort bleef hij onverminderd schrijven en schilderen.

Zijn stuk Mistero Buffo, in 1972 opgevoerd door de Internationale Nieuwe Scène, wordt hier nog altijd bejubeld als een van de belangrijkste momenten in de Vlaamse theatergeschiedenis. De Nieuwe Scène ging met het stuk de hort op, ze speelden voor vakbonden, vrouwengroepen en tijdens stakingen, net zoals de grote Dario Fo zelf vaak deed.

Samen met zijn vrouw Franca Rame, die drie jaar geleden stierf, schreef Fo met een hart voor de gewone man. Deze rode rakker gebruikte satire om het establishment op de korrel te nemen. "Hij dwong je om je te informeren, om een standpunt in te nemen. Maar altijd met humor, nooit met belerend vingertje", vertelt acteur Jenne Decleir. Zijn vader Jan speelde veel stukken van Fo, Jenne is nu op tournee met diens Franciscus, jongleur van Assisi en volgende verschillende masterclasses bij de grootmeester.

Het Vaticaan beschuldigde Fo van blasfemie en was verbolgen toen hij de Nobelprijs kreeg. Maar ernstiger: na een theaterstuk waarin de Milanese politie ervan langs kreeg, werd Rame ontvoerd, gemarteld en verkracht door een fascistische groep die banden bleek te hebben met de carabinieri. Het koppel liet zich er niet door afschrikken. Fo speelde zelfs een stuk waarin de politie zogezegd de voorstelling kwam stilleggen.

Nog een weetje: Fo was een van de eersten die zijn voorstellingen liet ondertitelen, tot hoongelach van zijn collega's. Daarmee kon hij buiten eigen land spelen, maar het illustreert volgens Decleir ook zijn wil om alle toeschouwers te betrekken.