Direct naar artikelinhoud

KERMISKOERS in QATAR?

Wordt het heetste WK van deze eeuw ook het kortste in de geschiedenis? De kans is reëel, nu de UCI heeft aangekondigd dat ze haar 'Extreme Weather Protocol' in woestijnstaat Qatar tot de letter wil doordrukken. Anders gezegd: wordt het op 16 oktober in Doha te warm, dan dreigt het WK tot 106 kilometer te worden ingekort.

Hitte blijft het wereldkampioenschap wielrennen in Golfstaat Qatar achtervolgen. Omwille van de hitte werd de datum van het WK van midden september naar half oktober verlaat. Maar nog is de Internationale Wielerunie er niet gerust op. Ook in oktober kan het nog bijzonder warm zijn. Andere maatregelen dringen zich op.

Wordt het echt te heet, dan wordt de lange aanloop van 151 kilometer door de noordelijke woestijnvlakte van Qatar ingekort of zelfs helemaal geschrapt, zo kondigt de UCI aan. In dat laatste geval houden we enkel zeven plaatselijke rondjes van 15,2 kilometer op het kunstmatige eiland The Pearl over. Dat maakt nog 106,4 kilometer in plaats van 257,5 kilometer koersen. Een parade voor de echte sprinters. En - met 24 rotondes en twee U-bochten per ronde - een WK wellicht onwaardig. Dan wordt het eerder een veredelde kermiskoers.

10.000 drinkbussen

En toch. Vier artsen maken in Doha in opdracht van de UCI een dagelijkse evaluatie van de weersvoorspellingen. Twee andere experts meten het effect van de hitte op het lichaam van de renners. Na overleg met onder anderen de Nederlandse voorzitter van de rennerscommissie Bobbie Traksel worden dan knopen doorgehakt over het aantal kilometers dat zal worden gekoerst. Dat geldt voor alle categorieën van renners (mannen, vrouwen, van juniors tot elite) en disciplines (tijdrit en wegrit).

Om de renners voor te bereiden op bijzondere weersomstandigheden heeft de UCI op haar website een handleiding geplaatst over koersen in extreme hitte. Beat the Heat telt 28 pagina's en bevat tips over hydratatie. Tijdens de race zullen twee motorfietsen de renners voortdurend bevoorraden met drinkbussen. Bij de start wordt ruim water en ijs voorzien voor de teams, die de beschikking krijgen over in totaal 10.000 drinkbussen.

Maar of het echt zo erg wordt? 34 graden voorspelt Accu Weather Forecast voor zondag 16 oktober. Het is al erger geweest. Veertig graden in de Ronde van Californië of vorig jaar in de Ronde van Abu Dhabi. Twee jaar geleden in Oman was het zo heet dat de fietsbanden ontploften. Dit jaar werden omwille van het Extreme Weather Protocol een rit in Parijs-Nice en een rit in de Tirreno ingekort en zelfs afgelast. Toen was het... te koud.

Hopen op waaiers

De Belgische kopman en favoriet Tom Boonen rekent op een waaierkoers en dat doet ook bondscoach Kevin De Weert. Die is niet blij met de late boodschap van de UCI. "Dit hadden ze wel vroeger kunnen aankondigen. Dan had ik daar rekening mee gehouden in mijn selectie (zie onder)."

De Belgische bondsvoorzitter Tom Van Damme is ook voorzitter van de wegcommissie van de UCI en zegt dat het niet zo'n vaart zal lopen. "Om te beginnen geloof ik niet dat het 40 of 45 graden wordt in Qatar. Pas dan spreken we van onmogelijke omstandigheden. We hebben het scenario voorzien, dat is alles. En wat schrappen we dan? De grote lus door de woestijn? De kleine lus? Persoonlijk zal ik ervoor pleiten om het aantal rondjes rond The Pearl in te korten. Dan krijgen we toch een mooie wedstrijd."

En dan zijn de Belgen tevreden. Van Damme: "Dat heb ik niet gezegd."