Direct naar artikelinhoud

Brusselse agenten aangeraden wapen mee naar huis te nemen

Na de IS-moord op een politiekoppel in Parijs moet voortaan elke agent in Frankrijk zijn dienstwapen mee naar huis nemen. Bij de politie van Brussel was er meteen crisisoverleg. 'Wij raden onze mensen aan hetzelfde te doen.'

Dat de dubbele moord op een politiekoppel maandagavond in Frankrijk werd gepleegd door een vermoedelijk lid van IS leidde gisterochtend meteen tot een crisisberaad bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Dat bevestigt korpschef Guido Van Wymersch: "We hebben ons onmiddellijk bij onze collega's in Frankrijk geïnformeerd over de moorden in de voorstad van Parijs. Want een politiekoppel in hun privéwereld ombrengen: dat is weer een extra stap in wat hoe langer hoe meer een terreuraanslag lijkt", zegt de hoofdcommissaris.

"Ik heb de oproep van Adnani gevolgd", sprak de doder van de Franse agenten in een video van de moorden die hij op Facebook postte. Hij verwijst daarmee naar IS-woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani, die vorige maand opriep om tijdens de ramadan toe te slaan bij de ongelovigen in Europa.

De conclusie van het spoedoverleg bij de Brusselse politie: dat de 2.000 gewapende agenten beter hun dienstwapen mee naar huis nemen. Ze moeten het thuis wel afzonderlijk van de munitie opbergen in een afgesloten kast. Het woon-werkverkeer vraagt de korpsleiding ook in burger in plaats van in uniform af te leggen. Om niet op te vallen.

"Eigenlijk doen we dit allemaal al sinds de verijdelde aanslag vorig jaar in Verviers", zegt Van Wymersch. "Veel meer kunnen we ook niet doen. We hebben onze mensen nu nogmaals gevraagd extra waakzaam te zijn. Maar dat zijn ze al lang. De naburige politiezones in Brussel doen hetzelfde."

Een dienstwapen mee naar huis nemen, is in principe verboden. "Het is ook zeker geen verplichting", zegt Van Wymersch nog. "Het voordeel ervan is wel dat politiemensen dan ook een wapen dragen als ze in hun privétijd pakweg naar de supermarkt gaan. Als er dan iets gebeurt, kunnen ze ingrijpen."