Direct naar artikelinhoud

De onhoudbare golf van gelijke rechten

Bianca Debaets (CD&V) is staatssecretaris voor Gelijke Kansen in het Brussels Gewest.

"Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament zijn er momenten dat het onderwerp zeer duidelijk gebracht wordt. Jullie weten wat die zonde is - het is de zonde van de homoseksualiteit. Paulus bevestigt dat deze specifieke zonde de dood verdient. Het Oude en het Nieuwe Testament zijn, geloof ik, zeer duidelijk en overtuigend en we moeten openstaan voor die boodschap."

Nee, het was geen moslimprediker die op de Freedom Conference van 2015 die koude, haatdragende woorden uitsprak die duidelijk tot geweld opriepen. Kevin Swanson is een pastor van de orthodox-presbyteriaanse kerk in Colorado. Swanson was ook geen marginale eenzaat die voor een klein clubje preekte. Nee, op die bijeenkomst introduceerde hij onder anderen de presidentskandidaten Mike Huckabee, Bobby Jindall en Ted Cruz, een evangelische christen die tegen homohuwelijken en Pride Parades is en in de voorbije voorverkiezingen losjes meer dan 7 miljoen stemmen haalde.

Het is een kwalijk kenmerk van een deel van de Amerikaanse maatschappij dat zich ronduit haatdragend opstelt tegenover de LGBTQI-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, questioning and intersex, red.). De dader van de schietpartij in Orlando beweert zelf geïnspireerd te zijn door Islamitische Staat.

Homo- en transfobie zijn een probleem binnen verschillende religies, ook aan deze kant van de oceaan. In Etterbeek werd deze week nog een transgender gruwelijk toegetakeld. Het onderzoek loopt nog, maar alles wijst er op dat hij fysiek gemolesteerd werd net omdat hij transgender is.

Ik roep de leidende figuren binnen alle religies op om holebi's publiekelijk en zonder voorbehoud in de armen te sluiten in plaats van te stigmatiseren. Gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en transseksuelen nemen niets af van de rechten of verworvenheden van de (religieuze) anderen. Integendeel, de erkenning van die rechten maakt ons als maatschappij sterker omdat de erkenning van de eigenheden van mensen angst en haat ontkracht.

Die hoopgevende gedachte is als een golf die de hele wereld overspoelt. Ik denk aan de Antwerpse bisschop Johan Bonny, die expliciet zegt dat de katholieke kerk haar defensieve houding tegenover holebi's moet doorbreken. Of paus Franciscus, die zich simpelweg afvroeg: "Wie ben ik om te oordelen?"

Ook bij moslims is de homofobie aan het afnemen, volgens het onderzoek van socioloog Marc Hooghe, met 5,3 procent. De homoseksuele imam Ludovic-Mohamed Zahed pleit voor verdraagzaamheid en een plaats voor homoseksualiteit binnen de islam. Net zoals de Amerikaanse imam Dayee Abdullah, die het, na de aanslag in Orlando, zo verwoordde: "We need more Muslims worldwide to speak out to counter the hate so that those who harbor such horrible views realize their views are not consistent with our faith."

Overwegend islamitische landen als Sierra Leone, Guinee-Bissau en Albanië hebben recent bij de Verenigde Naties de resolutie voor ondersteuning van holebirechten ondertekend.

Ook in de Verenigde Staten gaat het trouwens de goede richting uit: in 2005 vond maar 36 procent van de Amerikanen dat holebi's mochten trouwen. In 2015 was dat al 57 procent.

De golf is niet meer tegen te houden. Het is aan de religieuze leiders om te beslissen of ze deel willen uitmaken van die golf of golfbrekers willen zijn.