Direct naar artikelinhoud

Motor van Froome maakt nu al indruk

Chris Froome ging tegen het canvas in ronde 1 van de Dauphiné, de klimproloog. In Vaujany, rit 5, sloeg hij Alberto Contador echter op zijn beurt neer. Maar de Brit roept zichzelf nog niet uit tot winnaar.

Hoe het was? Prima, zei Alberto Contador. En dat het een fijne dag was geweest. Dat hij op Vaujany, een klim van 4 kilometer, twintig seconden verloor op Froome? Ach, het overkomt de besten. "Het verschil was niet zo groot. Ik ben niet ongelukkig. En morgen is er weer een dag."

Een hele voormiddag, bij de start in La Ravoire, was Contador nog doorgegaan op het onrecht dat hem donderdag was aangedaan. De jury besloot een tijdverlies van negen seconden in de laatste 3 kilometer niet weg te vegen. Zelfs al gebeurde dat na een val. Daar geraakte Contador niet over. Drie en een half uur later was een extra verlies van twintig seconden plots van geen betekenis meer. Dan klonk het vertrouwde mantra weer. Hij is niet naar hier gekomen om de Dauphiné te winnen, in tegenstelling tot Chris Froome.

De Spanjaard en de Brit hebben alle twee hetzelfde voor ogen: op zondag 24 juli willen ze in Parijs met de gele trui op het podium van de Champs-Elysées staan. Hoe ze daar proberen te geraken hoort zo'n beetje bij ieders best bewaarde geheimen. Neem nu Fabio Aru. Ook hij rijdt over een maand in Frankrijk met de bedoeling de Tour te winnen. Aru was zondag nergens in de proloog. Hij was woensdag uitmuntend in Tournon-sur-Rhône, een rit die hij met veel bravoure won. En Aru was gisteren weer nergens in Vaujany. Hij finishte op bijna twee minuten van Froome.

Trainen doen ze tegenwoordig allemaal alsof het hogere wiskunde betreft. Met hoogtestages en vermogensmeters en eten dat eerst op de weegschaal wordt gelegd alvorens te verorberen. Er zijn veel wegen naar Rome. Froome, Contador en Aru volgen eigenzinnig hun eigen weg. En dan is er ook nog Richie Porte.

De onvoorspelbare Aru

Chris Froome vond het prettig om te testen waar zijn tegenstanders staan. "Het was de eerste kans om alles te geven wat ik in me had en om te zien waar iedereen met zijn conditie staat." Dat resulteerde in ritwinst en het veroveren van de gele trui. "Het voelt goed om weer in het geel te zitten", zei Froome.

Porte, een ex-ploegmaat die nu voor BMC de Tour moet winnen, finishte in het wiel van Froome. "Het is niet de eerste keer dat we één en twee over de finish rijden en het zal niet de laatste keer zijn", zei Froome. "Natuurlijk zijn we nu geen ploegmaats meer. Maar dat zal hopelijk onze vriendschap niet veranderen. We gaan nog altijd samen trainen in de bergen achter Monaco."

Froome schreef ook Alberto Contador niet af. "Je zult het altijd zien: na een mindere dag slaat hij hard terug. In de proloog was hij ijzersterk. Ik verwacht zaterdag een heel andere koers van hem."

En dan was er het mysterie Aru. "Als we iets geleerd hebben van de voorbereiding van Aru en van zijn ploegmaat Vincenzo Nibali, dan is het dat ze altijd fris aan de start van een grote ronde beginnen. Nooit lijken ze in hun beste vorm. Maar dan zie je dat ze in de derde week altijd heel sterk zijn. Dat is de blijkbaar de aanpak die Astana verkiest."

Het zal Froome benieuwen welke voorbereiding het beste werkt, die van hem of van de anderen. Zelf gaat hij na deze Dauphiné nog een paar Tour-etappes verkennen. Ook een nieuwe stage met de ploeg is gepland. En dan nog een paar dagen thuis in Monaco met vrouw en kind. "Het is nog een maand tot de Tour. Er is nog veel werk."

Critérium du Dauphiné - rit 5

1. Chris Froome (GBr)140 km in 3u32:20

2. Richie Porte (Aus)0:01

3. Adam Yates (GBr)0:19

4. Daniel Martin (Ier)z.t.

5. Alberto Contador (Spa)0:21

Algemeen klassement

1. Chris Froome (GBr)857,5 km in 21u24:59

2. Richie Porte (Aus)0:07

3. Alberto Contador (Spa)0:27

4. Daniel Martin (Ier)0:37

5. Julian Alaphilippe (Fra)0:42