Direct naar artikelinhoud

Contador haalt sloophamer boven op moordende klim

1. Contador 2. Porte 3. Froome. Het is een podium dat niet zou misstaan in de Tour de France. Maar dit is het Critérium du Dauphiné en hier koersen ze dus ook zonder handrem. Op de steilste koersberg ter wereld demonstreerde de Spanjaard Alberto Contador nu al zijn topvorm.

Jan Bakelants en Tony Martin waren er niet over te spreken. Maar verder hoorde je niemand mopperen over Le Mont Chéry, waar de proloog van de Dauphiné werd gereden. De naam klinkt veel liever dan de berg in werkelijkheid is: 4 kilometer klimmen met een gemiddelde van 9,7 procent. Maar wat ging er onder dat gemiddelde schuil? Een slotkilometer met een helling tot 23 procent op een stuk asfalt naar een kabelbaan, waar tot voor enkele weken nog grint lag.

Het was nooit gezien, daar was iedereen het wel over eens. Niet in de Tirreno of de Giro, waar ze wel iets durven. Niet in de Vuelta, ook niet vies van een beetje spektakel. Edward Theuns: "Ze zeggen dat het de Muur van Hoei is, maar dit is was vier keer langer." Bakelants: "Ik reed er 9 kilometer per uur." En toch haalde Alberto Contador hier een gemiddelde van 20,69 kilometer per uur. Probeert u dat vooral niet zelf. Het was in elk geval genoeg om de proloog van de Dauphiné te winnen.

De Spanjaard heeft al twee maanden geen koers meer gereden. Hij haakte af begin april met de eindzege in de Ronde van het Baskenland, nam vakantie, verkende de Alpen-ritten van de Tour de France en ging ten slotte drie weken op de Teide in Tenerife zitten alvorens naar de Dauphiné af te zakken. Gisteren haalde hij meteen de hamer boven.

Zijn ambitie? "Testen hoe ver ik sta tegenover mijn concurrenten", zei Contador zaterdag. "Je zult meteen zien wie er goed is." Vierentwintig uur later bleek dat hij in de eerste plaats zichzelf bedoelde. Contador reed zes seconden harder dan Richie Porte en deed dertien seconden beter dan Chris Froome. Alleen Nairo Quintana is er niet bij in de Dauphiné. Anders hadden we alle kandidaten op de eindzege in de Tour gehad.

Tikje voor Froome

Arme Froome. De Brit was in tegenstelling tot de andere favorieten vroeg gestart in de proloog. Bijna twee uur voor Contador en Porte eraan zouden beginnen, mocht Froome al plaatsnemen in de hotseat als houder van de snelste tijd. Er zijn prettigere manieren om de tijd door te brengen. En wel helemaal als je uiteindelijk derde wordt.

De Brit feliciteerde de Spanjaard en was karig met tekst. "Contador is sterk, dat zeker. Toch ben ik blij met mijn resultaat. Ik probeer de Dauphiné te winnen, maar ik heb nog werk te doen. Ik ben blij dat ik sta waar ik sta, een maand voor de Tour."

Contador had een grote slag thuisgehaald en dat wist hij. "Mijn vorm is goed en mijn lichaam reageert goed op de inspanningen. Dat Froome en Porte in orde zouden zijn, wist ik wel. Ik ben hier niet voor het klassement, ik wil alleen zien waar ik sta en elke dag beter worden. Of ik de trui ga verdedigen? No, no. Dat ga ik mijn ploegmaats niet aandoen. Dit is een belangrijke overwinning. Ik heb alles gegeven tegen de beste renners van de wereld. Ik ben content."

Contador won de Dauphiné nog nooit. Froome won hem twee keer, in 2013 en 2015, de jaren waarin hij ook de Tour won. Van Contador is het ondertussen van 2009 geleden sinds hij de laatste keer de Tour won. Zijn eindzege in 2010 werd hem na de befaamde clenbuterolaffaire weer ontnomen. "Dit jaar wil hij echt weer de Tour winnen", zegt Contadors ploegleider Steven de Jongh. "Om die reden is hij weggebleven uit de Giro. De Tour is het hoofddoel."

Critérium du Dauphiné - klimproloog

1. Alberto Contador (Spa)3,9 km in 11:36

2. Richie Porte (Aus)0:06

3. Chris Froome (GBr)0:13

4. Dan Martin (Ier)0:21

5. Julian Alaphilippe (Fra)0:24