Direct naar artikelinhoud

N-VA toch welkom bij Europese liberalen

Als N-VA wil, dan mogen Johan Van Overtveldt, Helga Stevens, Mark Demesmaeker en Louis Ide toetreden tot de ALDE-fractie in het Europees Parlement. Dat heeft de liberale groep gisteren beslist tijdens een fractievergadering.

Nochtans had Europees MR-kopman Louis Michel opgeroepen om de Vlaams-nationalisten niet toe te laten. De Franstalige liberalen zouden in ieder geval tegenstemmen, zwoor hij herhaaldelijk. Maar zijn verzet was dus tevergeefs. "De deur staat open als ze erdoor willen wandelen", aldus ALDE.

Met nadruk op de "als", want N-VA diende vooralsnog geen officiële aanvraag in om bij de liberalen aan te sluiten. Die beslissing valt mogelijkerwijs vanavond tijdens een nieuwe partijraad, luidt het bij N-VA. Een andere mogelijke optie is de ECR-fractie met de Conservatieven van de Britse premier David Cameron.

Bij ALDE werd Guy Verhofstadt gisteren overigens ook opnieuw verkozen tot fractieleider. Hij kan nu voluit blijven onderhandelen met de andere fracties en met Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy over de verdeling van de Europese topjobs.