Direct naar artikelinhoud

FestivalLokerse Feesten gaan metal

De 36ste editie van de Lokerse Feesten, die plaatsvindt van 30 juli tot en met 8 augustus 2010, krijgt voor het eerst een ‘heavy rock- & metaldag’. Deze staat gepland voor zondag 1 augustus. De organisatoren zeggen met het initiatief te beantwoorden aan een “algemeen en massaal verzoek”. De eerste drie namen die werden bekendgemaakt zijn Alice Cooper, Papa Roach en Anthrax. Later worden nog twee namen toegevoegd. De festivaldag zal uitzonderlijk vroeger van start gaan, namelijk om 18 uur. De voorverkoop start vanochtend.

MuziekDirigent Barenboim wint Westfaalse Vredesprijs

De Westfaalse Vredesprijs gaat dit jaar naar de Argentijnse dirigent en pianist Daniel Barenboim (67) en zijn orkest, het West-Eastern Divan Orchestra. Dat heeft de jury donderdag bekendgemaakt. In het West-Eastern Divan Orchestra maken jongeren uit het Midden-Oosten muziek. De Joodse musicus Barenboim was in 1999 een van de grondleggers van het orkest. Na een optreden in de Palestijnse stad Ramallah kreeg Barenboim als dank de Palestijnse nationaliteit. De prijs, waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden, wordt op 30 oktober uitgereikt in het historische stadhuis van Münster. De laatste winnaars waren oud-VN-topman Kofi Annan en de Vereniging van Jonge Maltezers in 2008.

LiteratuurCarli Biessels wint Woutertje Pieterse Prijs

Carli Biessels is de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2010. De schrijfster won de prijs voor kinder- en jeugdboeken voor haar boek Juwelen van stras, maakte de jury donderdag bekend. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Juwelen van stras gaat over het Joodse meisje Elske dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken. Met dit boek laat Biessels zien “dat het mogelijk is om ook over dit thema een volkomen origineel verhaal te schrijven”, aldus de jury. Het verhaal “maakt een ongelooflijk authentieke indruk. De wereld van Elske is teruggebracht tot wat een klein, onwetend kind hoort en ziet.”