Direct naar artikelinhoud

Woudmeester Ghislain Mees:

'De Limburgse everzwijnen zijn een echte plaag'

Het zit de Limburgers van de zomer niet echt mee. Na alle ellende met de processierups krijgen ze nu hele rotten everzwijnen over zich heen.

Volgt u even mee. Volgens de burgemeester van Houthalen-Helchteren leven er zo'n honderd ongewenste everzwijnen in de bossen van Midden-Limburg, en moet daar dringend iets aan gedaan worden "want die dieren planten zich enorm snel voort". Beringen wil wel het gemeenschappelijke actieplan ondertekenen, maar Heusden-Zolder twijfelt aan het nut ervan. Leopoldsburg en Hechtel-Eksel beweren van niets te weten. Wie zal erin slagen om alle partijen uit deze impasse te rukken en een einde te maken aan die vervelende everzwijnenplaag? Het Belgisch leger, naar verluidt.

Onze jongens zullen uitrukken om na de processierupsen ook de evers uit te roeien in Limburg, horen we.

Ghislain Mees, bij Agentschap voor Natuur en Bos (ANB): "Nee, nee. Zo is het niet. Kijk, het toeval wil dat het militaire kamp Beverlo zich situeert op het grondgebied van enkele van de vijf getroffen gemeenten. Dat zijn Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Beringen en Leopoldsburg. Wij hebben aan Defensie gevraagd of het toegelaten is om ook op het militair domein bestrijdingsmaatregelen te treffen als dat nodig is en of het mogelijk is dat zij hun eigen veiligheidspersoneel inzetten op hun eigen domein. We moeten het antwoord nog krijgen."

Welke zijn die bestrijdingsmaatregelen?

"We werken op twee sporen. De dieren doden is het eerste. Geen klopjacht echter: we moeten het jachtdecreet respecteren, want evers zijn grof wild en die mag je niet zomaar afknallen. Daarom spreek ik liever over een 'bestrijdingsbesluit' dan over een 'afschietplan'.

"Anderzijds proberen we de everzwijnen levend te vangen om hen 'uit te leveren' aan het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Het probleem is de veiligheid. Die beesten zijn zo gevaarlijk dat we niet eender welke vrijwilliger met rubberen botjes de bossen in kunnen sturen. Voor het vangen zijn gespecialiseerde mensen nodig."

Zijn ze dan echt zo gevaarlijk? Burgemeester Sonja Claes van Heusden-Zolder spreekt van een 'overroepen probleem'.

"Dat is het zéker niet. Vorige week ging een legerjeep overkop na een aanrijding met een kleine beer, en al minstens drie honden zijn op de operatietafel bij de veearts beland na een confrontatie met zo'n zwijn. Mensen houden hun kinderen binnen, paarden worden onrustig en onze gewassen gaan eraan. Want de everzwijnen komen tot in de tuinen, hé! Ook al zijn ze dan half tam, ze blijven grof wild."

In dat geval zou een gemeenschappelijk actieplan welkom zijn. Hoe zit het met de onderhandelingen?

"Voorlopig is het erg verwarrend omdat de vijf getroffen gemeenten niet op één lijn zitten. In Houthalen-Helchteren en waarschijnlijk binnenkort in Beringen beschikken ze wel over een wettelijke basis om de dieren op te vangen of ad hoc tussenbeide te komen als er zich problemen voordoen. Met de andere partijen zitten we samen op 2 augustus."

De evers hebben dus nog twee weken rust.

(MJ)