Direct naar artikelinhoud

'Als Van Quickenborne overlast wil, kan hij die ook krijgen'

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft aangekondigd dat alle openbare diensten donderdag staken tegen de pensioenplannen van de regering. Volgens Chris Reniers van het ACOD oogst minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wat hij gezaaid heeft.

Jullie kondigen een staking aan, nog vooraleer er overleg is gepleegd?

Chris Reniers: "Ik hoor via de media allerlei wilde geruchten omtrent een overleg, maar wij hebben niks gehoord, noch een invitatie ontvangen van de minister. Wij zijn vragende partij voor dergelijk overleg. Maar als ik hoor dat Vincent Van Quickenborne donderdag de stemming van zijn pensioenplannen in het parlement wil, dan vraag ik mij af of eventueel overleg onder dergelijke druk nog ruimte laat tot enige bereidwilligheid."

In hoeverre is er bereidwilligheid bij de vakbonden te bespeuren, als jullie een algemene staking als drukkingsmiddel gebruiken?

"Momentje. Wij hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 30 januari. Dus ruim voldoende op tijd om overleg te plegen. Het enige antwoord dat we hebben gekregen van de minister is dat hij zijn pensioenplannen tegen nu donderdag door het parlement wil jagen. Hoe haalt hij het in zijn hoofd? Is dat de nieuwe stijl van beleid voeren? Men laat ons geen keuze. Als we hier en nu geen actie voeren, wanneer moeten we dan nog op straat komen?"

Een beetje ironisch om te horen dat het allemaal te snel gaat, terwijl iedereen al jaren roept dat de pensioenhervorming te lang op zich liet wachten.

"Ik begrijp de ironie. Maar het gaat te snel in die zin dat door het eigengereide optreden van de minister geen ruimte wordt geschapen voor overleg. Vincent Van Quickenborne zegt laconiek dat hij een weekendje heeft gestudeerd op het pensioendossier. Welnu, ik ben al jaren bezig met de materie. Hoe ernstig is dat dan? Wij zijn geduldig, maar geen slachtvee dat zich zomaar naar de slachtbank laat voeren."

Wat eisen jullie precies van Van Quickenborne?

"Wij willen overleg op basis van documenten, niet op basis van verklaringen in de media. De maatregelen zoals deze nu zijn aangekondigd moeten bijgestuurd worden. Er moeten overgangsmaatregelen komen, want nu worden mensen gestraft voor een keuze uit het verleden. Ze staan dus met de rug tegen de muur. De maatregelen voor tijdskrediet of verlof voorafgaand aan het pensioen moeten aangepast worden. De huidige maatregelen zijn louter lineaire verhogingen met twee jaar. Maar waar is de visie, het maatschappelijke debat?"

Dat debat zegt dat de vakbonden conservatief zijn, en niet denken aan de jongere generatie die het gelag moet betalen. Het antwoord van de vakbonden is dat ze het publiek gijzelen terwijl er buiten een crisis woedt?

"Ik besef heel goed dat we een ongelijke strijd voeren jegens de publieke opinie. Maar als er donderdag overlast is, dan is dat louter de wil van Van Quickenborne. Het zijn altijd de vakbonden die onverantwoord zijn, en intussen gaat de politiek maar zijn gang. Wij komen op voor alle generaties. En de crisis gebruiken als argument is onzin. De onderhandelaars hebben ik weet niet hoeveel tijd verloren in het communautaire debat, en willen nu op een drafje dergelijke diepgaande hervormingen erdoor sluizen zonder enig debat."