Direct naar artikelinhoud

Topschutter en assistkoning in één team

Anderlecht voert het klassement aan, maar in de andere rankings scheert Bergen hoge toppen. Zo heeft het met Jérémy Perbet en Tim Matthys momenteel de topschutter en de assistkoning in huis. 'We vinden elkaar zonder woorden.'

Jérémy Perbet: 'We hebben elkaar meteen gevonden'

"Toen ik bij Bergen toekwam, hebben Tim en ik elkaar eigenlijk meteen gevonden. Zo nam Tim bijvoorbeeld de strafschoppen, maar hij heeft me meteen gevraagd of ik die wou nemen. Gewoon omdat hij heel goed snapt dat zoiets belangrijk is voor spitsen. Zelf durfde ik dat als nieuwkomer niet te vragen, omdat ik vond dat dat niet aan mij was. Ook op het veld vinden we elkaar zonder woorden. Ik ga hier niet onze geheimen blootleggen, maar in het begin hebben we wel afspraken gemaakt. Nu is dat niet meer nodig, omdat we elkaar blind aanvoelen. En het loopt allemaal prima.

"De beste kwaliteit van Tim is zijn perfecte center. Hij moet niet dribbelen, maar kan de tegenstander gewoon verrassen met zijn voorzet. Hij ziet ook altijd heel goed waar en wanneer hij moet trappen. Hij heeft een heel goede traptechniek. Dat is iets waar je niet op kunt trainen, dat heb je of heb je niet en Tim heeft het. Dat maakt het voor ons allemaal gemakkelijker, want ik krijg soms twee, drie verdedigers op mij. Daarom spelen we zoveel langs de flanken.

"Tim en ik hebben een gelijkaardig verhaal. Bij Bergen breken we echt door. Dat komt omdat we alle twee een goede, familiale sfeer nodig hebben om in te functioneren. We hebben ook beiden tweede klasse gekend. Dat heeft ons zo geënerveerd dat we absoluut niet willen zakken. Die mentaliteit delen we alvast. Dat maakt ons nog gemotiveerder. Daarom voorspel ik dat Tim dit jaar zijn aantal assists zeker nog kan verdubbelen van acht naar zestien. Dan moet ik ze wel nog binnen trappen natuurlijk."

Tim Matthys: 'Geen toeval meer'

"Zes van zijn goals komen uit mijn assists. Dan kun je niet meer van toeval spreken. Ik noem het intuïtie. Soms zegt hij me voor een wedstrijd dat ik niet altijd naar de eerste paal moet trappen, maar dat er ook ruimte is aan de tweede en dan hou ik daar rekening mee. De grootste kwaliteit van Jérémy is eigenlijk dat hij met de ogen toe kan scoren. Dat zie je tegenwoordig niet zoveel meer. Er zijn heel wat spitsen aan wie je eigenlijk in de wedstrijd niet veel hebt. Bij Jérémy is dat net het omgekeerde. Hij is heel aanwezig in het spel. Hij kan de bal goed bijhouden, dus hij is meer dan een pocketspits.

"We hebben eigenlijk veel gemeen. Zo hebben we alle twee vertrouwen nodig. Door omstandigheden moesten we een stap terugzetten naar tweede klasse. We hebben daarom een ongelooflijk drang om te bewijzen dat we geen spelers zijn voor tweede klasse. We waren even uit te picture en dat heeft een wrang gevoel nagelaten. We delen dus onze supermotivatie, omdat we wel eens te horen kregen dat we wel konden scoren in tweede, maar dat het in eerste anders zou zijn. Vorig jaar hebben we daar dikwijls met elkaar over gesproken. Zeker als we voor een vervelende verplaatsing stonden. 'Zie ons hier nu zitten', zei ik dan wel eens. Nu kan ik zeggen dat Jérémy zeker geen eendagsvlieg is."