Direct naar artikelinhoud

Stand der dingen

Dorp blijft blauwgesmurft

De huizen in het Zuid-Spaanse dorp Júzcar zullen ook in de toekomst hun smurfblauwe kleur behouden. De oorspronkelijk witte huizen waren deze zomer blauw geschilderd ter promotie van de film De Smurfen 3D. De kleur blijkt de inwoners best te bevallen: in een referendum afgelopen zondag stemden 33 inwoners voor een terugkeer naar wit, terwijl 141 inwoners hun voorkeur lieten blijken voor blauw.

Echt verbazen doet dit resultaat niet. Sinds het dorp herschilderd werd, transformeerde Júzcar van een ingeslapen dorpje naar een soort mekka van Smurfofielen. "Dankzij onze smurfblauwe kleur kunnen we ons onderscheiden van al die andere dorpen in het zuiden van Spanje", vindt burgemeester David Fernandez Tirado. "Die blauwe figuren hebben de lokale economie een gigantische duw in de rug gegeven en zorgen voor meer geluk en tewerkstelling in ons dorp."

Dieven bestolen

Daders zijn vaak ook slachtoffers, en dat geldt a fortiori voor Eldon A. en Korin V., een stelletje uit Ogden, Utah. Het duo werd betrapt door de politie nadat het net voor 20 euro aan koopwaar uit een winkel had ontvreemd. Nadat de zaak 'in der minne' werd geregeld, keerde het koppel terug naar hun wagen. Daar aangekomen stelden Eldon en Korin vast dat er in hun voertuig was ingebroken. De dieven waren aan de haal gegaan met hun autoradio en sigaretten. Het koppel deed aangifte bij de eerder al genoemde politie.

Niet zo eenzame kerst

Over het kerstfeest van de Britse queen Elizabeth zijn wél details uitgelekt. Zo schrijft de Daily Mail dat dit jaar maar liefst 29 leden van de koninklijke familie zijn uitgenodigd voor het twee dagen durende feest in het buitenverblijf Sandringham. Het uitzonderlijk grote aantal zorgt voor kopbrekens bij het personeel van het landhuis. Volgens de krant is het keukenpersoneel al verzocht om hun kamers af te staan aan de royals onderaan de ladder: de kinderen en kleinkinderen van Elizabeths overleden zuster Margaret.

Religieuze minderheid

Opmerkelijk resultaat van de volkstelling in Tsjechië. Zo blijkt er in dat land behalve een katholieke meerderheid ook een minderheid te bestaan die zich Ridders van de Jedi noemt, een religie die zijn oorsprong vindt in de Star Wars-films. Gevraagd naar hun religie antwoordden in totaal 15.070 mensen aanhanger te zijn van dit geloof. Tsjechië is overigens lang niet het enige land waar de Ridders van de Jedi in opmars zijn. Bij een gelijkaardige peiling tien jaar geleden gaven circa 300.000 Britten aan dat ze Ridder van de Jedi zijn. Of en, zo ja, hoe de aanhangers van deze zogenaamde Star Wars-religie het kerstfeest vieren, hebben we niet kunnen achterhalen.