Direct naar artikelinhoud

Personeel Janssen Pharmaceutica gaat nipt akkoord met sociaal plan

ANTWERPEN

“Bij de stemming over de cao-hervorming stemde 63,1 procent tegen. Voor het plan over de brugpensioenen waren er 50,4 procent ja-stemmen. Daar een verwerping een tweederde meerderheid vereist, is het plan dus goedgekeurd”, zegt Gijs Laureys van ACV.

Het plan focust op vrijwillig vertrek en verschuiving van functies. In totaal verdwijnen er 446 jobs. In eerste instantie kunnen werknemers zich kandidaat stellen voor vrijwillig vertrek. De overblijvende functies worden aangeboden aan werknemers van andere getroffen afdelingen.

Dat het sociaal plan nipt niet is weggestemd, is volgens Laureys een duidelijk signaal van de onvrede die er bij het personeel heerst. Toch zal het sociaal plan geïmplementeerd worden omdat de nodige 66 procent nee-stemmen niet werd gehaald.

“De werknemers hebben duidelijk hun buik vol van het beleid. Tegelijk is er angst dat het niet bij deze sanering zal blijven. Die onzekerheid laat zich duidelijk zien in het hoge percentage nee-stemmen (63,1 procent). Maar dat volstaat niet om over te gaan tot acties”, zegt Laureys. “Van bij het begin hebben we duidelijk gezegd dat het huidige plan het maximaal haalbare was via dialoog. Eerder had het personeel al een eenzijdig voorstel van de directie met 94 procent weggestemd. Om via acties meer uit de brand te slepen hadden we 66 procent nee-stemmen vooropgesteld. Die kwamen er net niet, dus leggen we ons nu neer bij het huidige plan.”

Volgens Laureys zijn moeilijkheden door het nipte verschil niet uitgesloten. “Het wordt afwachten naar de manier waarop het personeel op dit resultaat zal reageren. Het mag hoe dan ook op onze steun blijven rekenen”, besluit Laureys.