Direct naar artikelinhoud

Uitrekenen belangrijker dan afrekenen

De rekenkamer

Ned 3, donderdag 23/2, 20u25

magazine

Het sterke aan Nederlandse consumentenprogramma's is dat ze er geen doekjes om winden. In Keuringsdienst van waarde gaan de verslaggevers op zoek naar de herkomst en de kwaliteit van ons voedsel. Dat levert niet zelden verrassende resultaten op. Graag willen we u ook het boven de Moerdijk bijzonder populaire De rekenkamer aanbevelen. Daarin zoekt rekenmeester Stefan Stasse samen met drie journalisten uit wat, waarom en waarvoor we (te veel) betalen en wie er rijk van wordt.

En dat is vaak even schrikken. Een poes kost al snel zo'n 7.000 euro per jaar, met ons gebit worden fortuinen verdiend, de werkelijke kostprijs van een vliegtuigticket bedraagt slechts een fractie van wat wij moeten ophoesten en doodgaan - "een begrafenis is het duurste feestje in een mensenleven" - levert voor de nabestaanden een veel te gepeperde rekening op.

Dit magazine toont glashelder, en steeds met humor, aan dat uitrekenen vaak belangrijker is dan afrekenen en hoe er schaamteloos misbruik wordt gemaakt van onze goedgelovigheid. Deze week wordt onderzocht hoe het kan dat er een lucratief handeltje wordt gedreven met het bloed dat we aan de bloedbank doneren. Gratis? Dat dacht u maar! Het wordt gewoon voor zo'n 200 euro doorverkocht aan ziekenhuizen; en het bloedplasma, dat voor medicijnen wordt gebruikt, brengt nog een flink pak meer op. De rekenkamer is een aanrader voor elke prijsbewuste consument. (JH)