Direct naar artikelinhoud

181 voortvluchtige criminelen opgepakt in voorbije jaar

BRUSSEL l In 2008 zijn 181 voortvluchtige gangsters opgepakt, ongeveer evenveel als in 2007. In totaal zijn er zo'n 600 criminelen op de loop. Dat blijkt uit gegevens van FAST, het opsporingsteam van de federale politie.

Door Marjan Justaert

Elke week klist FAST, voluit het Fugitive Active Search Team, van de federale politie één voortvluchtige gangster op Belgische bodem en een stuk of twee, drie in het buitenland.

Het gemiddelde ligt gevoelig hoger dan een tijd geleden, toen de politie jaarlijks een zestigtal voortvluchtigen bij de kraag vatte. "Daar zijn twee redenen voor", legt FAST-chef Martin Van Steenbrugge uit. "Ten eerste hebben we onze 'visvijver' uitgebreid: we zoeken nu alle voortvluchtigen met effectieve celstraffen van drie jaar of meer, gedetineerden die niet teruggekeerd zijn uit penitentiair verlof, of assisenklanten die als een vrij man hun proces hebben gevolgd en daarna de benen namen."

Daarnaast werkt het team intussen als een geoliede machine, ook de samenwerking met de evenknieën in de buurlanden loopt gesmeerd, en dat loont blijkbaar.

Tips kunnen een cruciale rol spelen. "We hebben nog geen toestemming gevraagd, maar we denken eraan binnenkort een top 10 van de meest gezochte zware misdadigers te publiceren op de website van de politie", vervolgt Van Steenbrugge.