Direct naar artikelinhoud

Gent installeert eerste slimme verbruiksmeter

In Gent is de eerste van 40.000 'slimme' nieuwe verbruiksmeters voor elektriciteit en aardgas geïnstalleerd. Die sturen de meterstand vanop afstand door naar netbeheerder Eandis.

Het is de start van een tweede onderzoek dat in december 2013 moet leiden tot een nieuwe kosten-batenanalyse, waarop Vlaanderen zijn beslissing zal baseren op welke manier de slimme meters al dan niet ingezet zullen worden. Voor het onderzoek selecteerde Eandis veertien verschillende testregio's, een mix van gebieden en gebruikers verspreid over haar werkingsgebied in Vlaanderen. Van de 40.000 slimme meters komen er 4.759 in Gent.

"We willen kennis en ervaring opdoen met slimme meters in verschillende segmenten van de samenleving", zegt Geert Versnick, voorzitter van Eandis. "Dat is belangrijk om gefundeerd beleid over slimme meters mogelijk te maken."

"40.000 klanten krijgen een nieuwe digitale verbruiksmeter. De budgetmeters krijgen een extra filterkastje", klinkt het. "Alle werkzaamheden en meters zijn kosteloos voor de consument."