Direct naar artikelinhoud

Al doende leer je kunst verzamelen

De nieuwe fotografiebeurs Unseen in Amsterdam presenteert zich als het hippe jonge broertje van Paris Photo. Weinig grote namen, veel onbekend fototalent.

Unseen is een initiatief van Foam, het fotografiemuseum dat de afgelopen tien jaar bekend werd met spraakmakende exposities van onder meer Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon en Anton Corbijn. Nieuw is het idee niet, want Europa telt al een aantal fotografiebeurzen. Maar het opzet in Amsterdam is anders, zegt Foam-directeur Marloes Krijnen. "In Parijs vind je vooral bekende fotografie van gevestigde namen. Wij wilden een evenement met minder voor de hand liggend werk, en een nadruk op aanstormend talent."

Met die keuze trekt Foam de lijn door die onder Krijnen vanaf het begin is ingezet. Naast het organiseren van grote publiekstentoonstellingen is het stimuleren van jong talent een van de speerpunten van het museum. Krijnen: "We tonen iedere zes weken werk van een jonge fotograaf. We reiken jaarlijks de Paul Huf Award uit voor het meest veelbelovende internationale talent onder de 35 jaar. En het septemberissue van ons magazine is ook altijd gewijd aan jong talent. Dat nummer wordt altijd het best verkocht."

De toenemende belangstelling van jongeren voor fotografie was voor Foam een tweede reden om de beurs op poten te zetten. Door het aanbieden van minder bekende en dus betaalbare fotografie hoopt Krijnen veel beginnende en potentiële verzamelaars naar Amsterdam te lokken. "Het aantrekkelijke van fotografie is dat je voor een relatief bescheiden bedrag kwalitatief goed werk kunt kopen", zegt ze. "Dat maakt het een ideaal medium voor instappers, of first time buyers, zoals wij ze noemen."

Tijdens Unseen wordt speciaal voor deze beginners een zestigtal werken aangeboden met een maximumprijs van 1.000 euro. Ook kunnen ze zich laten informeren door middel van lezingen en presentaties, zoals dat nu al in het museum gebeurt. "Je moet mensen laten zien wat kunst verzamelen inhoudt", zegt Krijnen. "Daarom organiseren we al vier jaar cursussen waarbij mensen zes avonden vanuit verschillende perspectieven worden bijgepraat over verzamelen. Voorafgaand aan Unseen hebben we een stoomcursus gegeven met een verzamelaar, een fotorestaurateur en een galeriehouder. Daar leren mensen de basics. Het onderscheiden van drukken, het belang van een goede mentor, en niet in de laatste plaats: verzamelen met je hart."

Ook gevorderde en professionele verzamelaars vinden op Unseen hun gading, belooft Krijnen. Voor hen selecteerden de standhouders veel nieuw, ongepubliceerd werk. Zo biedt de enige 'Belgische' deelnemer, de onlangs naar Brussel verhuisde Motive Gallery van de Amsterdamse Petra Kuipers, een serie dubbelportretten van de Nederlanders Koos Breukel en Roy Villevoye. Zij legden samen een kleine Asmat-gemeenschap in het Indonesische Papoea vast. "Het project wordt pas volgend jaar gepresenteerd in Foam", zegt Kuipers. "Maar de beelden zijn nu al bij ons te koop."

'Neem je tijd'

Wie is uitgekeken op de beursvloer hoeft zich niet te vervelen, want met het oog op het verwachte jeugdige publiek heeft de organisatie veel werk gemaakt van de randprogrammering. 'A photo fair with a festival flair' luidt het motto van Unseen, en dat heeft zich vertaald in een waaier aan activiteiten. Op de expo Fashion! A Selection from the Camera Work Collections zijn beroemde modefoto's te zien van onder meer Man Ray, Helmut Newton en Edward Streichen. In de bioscoop op het terrein worden films en documentaires vertoond over fotografie. De curator van het Londense Tate Modern en de voormalige fotografieredacteur van The New York Times komen uitleggen hoe zij te werk gaan. En voor hippe boeken en prints kun je terecht bij Offprint, de alternatieve printbeurs die eerder veel succes had op Paris Photo.

Het zou dus kunnen dat een deel van de bezoekers straks met een bescheiden printje of fotoboek naar huis gaat. Maar dat is volgens galeriehoudster Kuipers niet erg. "Fotografie leren beoordelen kost tijd. Mijn advies aan beginnende verzamelaars is altijd: begin niet gelijk als een gek te kopen. Ga eerst heel veel kijken, en maak van daaruit je keuzes."

Unseen, nog tot 23 september op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. www.unseenamsterdam.com