Direct naar artikelinhoud

Geen inspecties voor horeca op zondag

De sociale inspectie mag 's zondags amper nog controleren op zwartwerk, omdat dat te veel kost. 'Onbegrijpelijk', zegt de vakbond. 'De overheid zegt dat ze wil strijden tegen zwartwerk in de horeca, maar ontneemt ons wel de middelen.'

Staatssecretaris voor Fraude-bestrijding John Crombez (sp.a) kondigde de afgelopen maanden een rist maatregelen aan die zwartwerk in de horeca moeten beperken. Maar de sociale inspecteurs die zwartwerkers moeten opsporen, klagen dat ze sinds mei amper nog controles mogen uitvoeren op zondag.

"Normaal gezien werken we heel onafhankelijk", vertelt een inspecteur uit West-Vlaanderen, die vooral horecazaken aandoet. "We kennen de streek goed en weten wanneer en waar we het best controleren. Maar nu mogen we 's zondags alleen nog werken als we uitdrukkelijk de toestemming krijgen. En wanneer vind je de meeste zwartwerkers in de horeca? 's Avonds en in het weekend. Sinds mei heeft amper één controleur, na lang aandringen, de toestemming gekregen om zondag een zaak te controleren, en dan nog op basis van een klacht."

Vakbondsman Johan Lippens (ACV Openbare Diensten) vindt de maatregel onbegrijpelijk. "De overheid wil een krachtig signaal tegen sociale fraude, maar tegelijk neemt ze de middelen daarvoor weg." Volgens Lippens is het de administratie vooral om besparingen te doen, want controleurs die op zondag de baan op gaan, hebben recht op extra vergoedingen en compensatiedagen. "Nochtans zijn er al plannen om die vergoeding te verlagen."

Het gros van de weekendcontroles gebeurt in horecazaken, maar ook in de transportsector en in mindere mate de distributie.

Op de kabinetten van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), verantwoordelijk voor de inspectiediensten, en Crombez wordt benadrukt dat er geen sprake is van een dergelijke maatregel. "Het is geenszins de bedoeling om niet langer op zondag te controleren." Volgens beide kabinetten is er sprake van een overijverige regionale directeur. "Dit klopt niet, alles blijft bij het oude. Voorafgaande toestemming is zeker niet nodig, enkel overleg tussen de collega's en de sectorverantwoordelijke."

Puntjes op i

Intussen stuurde directeur-generaal Michel Aseglio een stafbericht uit om de puntjes op i te zetten. Aseglio verwijst naar de afspraken die in 2003 gemaakt werden. Die stipuleren dat elke dienst maximaal twee zondagen of nachten per maand op pad mag.

Allemaal goed en wel, zegt Lippens, maar de praktijk is anders. "Het klopt dat de ene directeur strenger is dan de andere, maar dat verandert niets aan de kern van de zaak. Uiteindelijk komt het er toch op neer dat de zondagcontroles serieus beperkt worden. Want hoe gaat zoiets? Afspraken verwateren op den duur, de inspecteurs werkten op zondag wanneer ze dat nodig achtten."

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) begrijpt niet waarom het de controleurs zo moeilijk wordt gemaakt om op zondag te werken. "Geen controle in de horeca op zondag is zoals een verbod op alcoholcontroles op oudejaar." Hij pleit ervoor om de controles net aan te moedigen als dat nodig is in de aanpak van zwartwerk.