Direct naar artikelinhoud

Hoe DSK zichzelf ten val bracht

De carrière van Dominique Strauss-Kahn liep als een lier. Hij had het tot baas van het IMF geschopt en stond met stip genoteerd als de socialistische opvolger van Nicolas Sarkozy.

Maar het kan verkeren. Op 14 mei 2011 vergreep de gedoodverfde nieuwe Franse president zich in een New Yorks hotel aan een kamermeisje en tekende daarmee voor zijn eigen ondergang. Hij werd door de Amerikaanse politie uit het vliegtuig geplukt en geboeid naar de cel gevoerd. Het IMF mocht hij net als het presidentschap vergeten en ook zijn huwelijk met ex-journaliste Anne Sinclair overleefde het schandaal niet. De initialen 'DSK' die ooit alle deuren openden, stonden nu synoniem voor een notoire seksverslaafde zonder het minste respect voor vrouwen.

De beroemde Franse psychoanalist Gerard Miller dook in het leven van de gevallen 'patron' en reconstrueerde zijn rise and fall vanaf zijn prille jeugd tot na het geruchtmakende incident. Het resultaat is dit merkwaardige en bijzonder controversiële portret waarin Miller stelt dat DSK door zijn opvoeding en bijna absolute macht eigenlijk niets anders kon worden dan wie hij werd en het in de sterren geschreven stond dat hij zichzelf vroeg of laat zou vernietigen. Met getuigenissen van onder meer de eerste vrouwelijke Franse premier Edith Cresson, ex-minister Jacques Lang, Le Monde-journalisten en PS-partijgenoten. Eenzijdige, maar interessante documentaire waarin vooral getuigen à décharge worden opgevoerd. (JH)