Direct naar artikelinhoud

EU wil landen uit Schengen zetten als sanctie

Landen die de Europese buitengrens slecht bewaken, moeten tijdelijk uit het Schengenverdrag kunnen worden gezet. Dat staat in een nog geheim voorstel van de Europese Commissie, dat in het bezit is van NRC Handelsblad. Schengen maakt het vrij verkeer van personen tussen bepaalde lidstaten mogelijk.

Specifieke landen worden in het voorstel niet genoemd, maar bronnen in Brussel wijzen naar Griekenland als mogelijk slachtoffer van de maatregel. De meeste illegalen die de EU binnenkomen, doen dat via de Turks-Griekse grens. De EU-landen moeten het plan nog goedkeuren.

De vertrouwenscrisis over de Schengenzone, die eerder dit jaar opborrelde naar aanleiding van een Frans-Italiaans conflict over Tunesische migranten, duurt voort. De Nederlandse minister Gerd Leers (Immigratie, CDA) zal de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied blokkeren bij een vergadering met collega's in Brussel volgende week, zeggen bronnen rond de minister. Volgens Leers blijkt uit Europese rapporten dat er onvoldoende voortgang is in deze landen bij het bestrijden van corruptie en misdaad.

Daarnaast is tussen de Europese Commissie en drie grote landen een conflict ontstaan over het tijdelijk herinvoeren van grenscontroles in de Schengenzone. Frankrijk, Duitsland en Spanje willen zelf kunnen beslissen of ze de grenzen incidenteel bewaken. Eurocommissaris Malmström (Binnenlandse Zaken) wil grotere bevoegdheden voor de Commissie op dit terrein.

De Europese Commissie zal normaal vandaag een wet stemmen waarbij regeringen tijdelijk de grenzen kunnen optrekken. Tenminste als ze kunnen aantonen dat het buurland in kwestie er niet in slaagt de illegale immigratie te stoppen. Daarmee lijken Frankrijk, Duitsland en Spanje hun slag thuis te halen. Toch is daarmee de rol van de Commissie niet compleet uitgespeeld. Staten zouden wel de toestemming van de Commissie moeten krijgen als ze hun grenzen langer dan enkele dagen willen sluiten. Dat zeiden bronnen binnen de Commissie tegen het Britse persagentschap Reuters.

Immigratiegolf

De grensdiscussie heeft te maken met de recente immigratiegolf uit Noord-Afrika. Duizenden vluchtelingen uit Libië en Tunesië op weg naar onder meer Frankrijk, zijn de voorbije maanden aangekomen in Italië. Dat bepaalde landen nu controle eisen over de eigen grenzen, is volgens tegenstanders nefast voor het Schengenverdrag, dat tussen een aantal Europese lidstaten een vrij verkeer van personen garandeert. In 22 van de 27 Europese lidstaten zijn alle grenscontroles opgeheven. (SV)