Direct naar artikelinhoud

Parachutist overlijdt bij val in Opglabbeek

Een 48-jarige parachutist uit het Nederlandse Schiedam is zaterdag in Opglabbeek verongelukt door een inschattingsfout. De dodelijke smak is al het vierde incident met parachutisten deze zomer.

Mel Banks stapte zaterdagmiddag samen met zestien andere parachutisten in het vliegtuig van het Para Centrum Vlaanderen in Zwartberg. Om 13.50 uur steeg het vliegtuig op en klom tot 13.000 voet (zo'n 3,9 kilometer) hoogte. "Samen met de anderen is hij gesprongen", zegt Wim Daenen van de dropzone in Zwartberg. "Iedereen moest landen op een veld langs de Weg naar Meeuwen in Opglabbeek."

Ook Banks stuurde zijn parachute die richting uit, maar op het einde van de sprong liep het mis. "Zijn vrije val en het openen van zijn parachute waren probleemloos verlopen", zegt Daenen. "Maar dicht bij de grond heeft nog geprobeerd om een draaibeweging te maken. Daardoor heeft hij snelheid gewonnen en kon hij niet tijdig remmen."

Zijn medespringers zagen hoe Banks door het late manoeuvre met een harde smak in het veld terechtkwam. De Brit bleef bewegingloos liggen, terwijl enkele van zijn vrienden hem te hulp snelden, net als enkele motorcrossers die in een nabijgelegen veld een wedstrijd afwerkten. "Een van de andere parachutisten was een arts", vertelt Daenen. "Hij heeft Mel proberen reanimeren, samen met de hulpverleners van het motorcrossevenement. Maar het heeft niet mogen zijn."

Banks - gehuwd en vader van twee kinderen - was volgens zijn vrienden geen onervaren parachutist. "Hij had al meer dan vijfhonderd sprongen uitgevoerd en was al twee jaar lid van onze club", vertelt woordvoerder Grim Swinnen. "Dan ben je geen nieuweling meer. Maar in deze sport heb je geen zekerheden. Al onze leden zijn enorm onder de indruk van zijn crash."

De fatale smak van de Britse valschermspringer is al het vierde incident deze zomer. "Een verklaring voor die voorvallen is er gewoonweg niet", zegt Swinnen. "Waaghalzerij voor leuke foto's of filmpjes met een camera op de helm sluit ik uit. Je moet eerst minstens tweehonderd sprongen hebben afgewerkt voor we zo'n helmcamera toelaten. Het zijn gewoon allemaal individuele gevallen waarbij mensen fouten hebben gemaakt. Soms loopt een sprong mis door een aaneenschakeling van fouten en als je bij een fout in het laatste deel van de sprong panikeert, dan kan zoiets net als bij Mel verkeerd aflopen."