Direct naar artikelinhoud

Groen breekt lans voor basispensioen

Terwijl sp.a blijft kampen met intern gemor, klopt Groen zich op de borst met een recordaantal nieuwe leden en 'een verhaal van nieuwe hoop'. Tijdens het Zomerweekend gooide de partij het basispensioen op tafel.

In een periode waarin de sp.a en haar voorzitter John Crombez zware klappen incasseren, verzamelde Groen, dat zichzelf de nieuwe leider op links noemt, de troepen voor het traditionele Zomerweekend. De boodschap die het evenement moest uitstralen, lag er vingerdik op: "Wij blaken van zelfvertrouwen."

Met recordcijfers: 1.500 nieuwe leden tijdens de eerste zes maanden van 2017. En met een pleidooi voor 'verbindend leiderschap'. "Progressieve partijen moeten voluit voor een eigen verhaal gaan dat perspectief en hoop biedt, en voor eigen ideeën. Alleen maar het regeringsbeleid aanvallen, is niet onze stijl. Wij merken dat dit aanslaat bij de mensen", aldus woordvoerder Jonas Dutordoir.

In het kader van die 'nieuwe hoop' zette voorzitter Meyrem Almaci het concept van het basispensioen in de markt, een antwoord op het feit dat de regering-Michel nu ook aan de pensioenrechten van langdurig werklozen van boven 50 jaar wil knabbelen.

"Ons plan is dat er een absolute ondergrens komt", zegt Dutordoir. "Elk pensioen begint te tellen vanaf de armoedegrens en niet meer vanaf nul. Het gaat over een sokkel van 1.115 euro per maand voor een alleenstaande. Per gewerkt jaar komt er een bedrag bij. Wie geen enkel jaar gewerkt heeft en samenwoont, krijgt minder."

Maar wat met de betaalbaarheid? "Dit is budgetneutraal. Het betekent een enorme administratieve vereenvoudiging. De andere meerkosten financieren we via de uitdoving van de gezins-, echtscheidings- en overlevingspensioenen, de afbouw van fiscale prikkels voor de derde pijler en het aftoppen van de pensioenen tot maximaal vier keer de armoedegrens."

Gedaan dus met het fiscaal gunstige pensioensparen? "In een globale hervorming: ja. Niet alle mensen hebben de mogelijkheid om te sparen. Wij willen iedereen zekerheid geven", aldus Dutordoir.

Okselfris is het toch niet. Groen lanceerde het idee al in 2013. En ook een andere partij claimde het gisteren, namelijk... sp.a. "Blij met de steun voor het voorstel van John Crombez", tweette sp.a. Crombez lanceerde het in januari in zijn boek Ctrl-Alt-Delete, dat weinig stof deed opwaaien. Of hoe het contrast tussen rood en groen ook soms een kwestie van perceptie kan zijn.