Direct naar artikelinhoud

Grace benadert perfecte rondje golf

De Zuid-Afrikaan Branden Grace is erin geslaagd om 18 holes te voltooien in amper 62 slagen tijdens het Britse Open. Is de perfecte ronde van 54 slagen toch mogelijk?

Al 31 keer hadden spelers op een golfmajor een ronde in slechts 63 slagen afgewerkt. Maar 62 was nog nooit gelukt. Na 157 jaar majorgolf slaagde Grace daarin op de course van Royal Birkdale."Ik wist niet dat ik iets historisch deed. Ik was alleen bezig met een zo goed mogelijke score", zei de 29-jarige Zuid-Afrikaan na afloop van de derde ronde van het Britse Open.

Hoewel de banen worden verlengd en slimme gadgets zoals golfhorloges op de baan strikt zijn verboden, gaan de scores nog altijd omlaag. Deels heeft dat te maken met beter materiaal, maar zeker ook met het feit dat het niveau van de spelers stijgt en golf een veel professionelere en wereldwijd bredere sport is geworden.

In augustus 2015 slaagde de Australiër Jason Day erin voor het eerst in de lange geschiedenis van golf een major te voltooien in twintig slagen onder par. Vorig jaar lukte dat de Zweed Henrik Stenson eveneens tijdens het Britse Open.

De eerste keer dat in een major een enkele ronde in 63 slagen werd voltooid, was Johnny Miller in 1977 tijdens het US Open. Daarna lukte het onder meer Rory McIlroy, Gary Player, Nick Price en José María Olazábal. Twee spelers, Greg Norman en Vijay Singh, lukte het zelfs twee keer.

Een score van 62 is zeker de grens niet. De Amerikaan Jim Furyk was vorig jaar de eerste die tijdens een proftoernooi een ronde van 58 slagen haalde - 12 onder par. Tijdens het Travelers Championship scoorde hij tien birdies (-1), een eagle (-2) en zeven pars. Maar de laagste officieel gedocumenteerde score op een wedstrijdbaan is 55 slagen. Dat is in de geschiedenis vier keer gebeurd, hoewel die banen niet allemaal aan de minimaal door het Guinness Book of Records vereiste lengte van 6.500 yards (5.944 meter) voor achttien holes voldeden.

Nog nooit heeft iemand officieel de 'perfecte ronde' van 54 slagen gehaald; een birdie op elk van de 18 holes op een par 72-baan. "Hoe doe je dat? Sla de eerste bal op de fairway, sla die dan op de green en gebruikt één putt. Doe dat achttien keer en golfperfectie is bereikt", zei de Zweedse Annika Sörenstam, de beste golfster in de geschiedenis. Heel lang werd die perfectie voor onmogelijk gehouden. Maar het lijkt binnen bereik.