Direct naar artikelinhoud

Volksjury beslist over bewijzen tegen Trump

Het onderzoek naar de banden tussen Donald Trumps campagneteam en Rusland wordt ernstiger nu een 'grand jury' is aangesteld door speciale aanklager Robert Mueller. Deze volksjury krijgt inzage in Trumps financiën en kan hem zelfs dagvaarden.

Tegenover zijn fans maakte Donald Trump er wat grapjes over - "Hebben jullie Russen gezien in West Virginia, Ohio of Pennsylvania? Zijn er hier vanavond Russen?" Maar de aanstelling van een 'grand jury'is slecht nieuws voor de Amerikaanse president. Zo'n jury is een onafhankelijk panel van een twintigtal burgers dat beschuldigingen van een openbaar aanklager weegt en verder kan onderzoeken. Dit gebeurt achter gesloten deuren en kan maanden of zelfs jaren aanslepen. Zo'n jury kan mensen verplichten zich onder ede te laten ondervragen en beschikt zelfs over de autoriteit om Trump zelf te dagvaarden. Ook heeft ze de mogelijkheid om eerdere getuigenissen in te zien, en financiële documenten van Trump en zijn familie op te vragen en te bekijken.

Vooral dat laatste zal Trump kopzorgen geven. Tijdens de campagne waren de belastingaangiftes van de Republikein al een heikel punt. Tot vandaag weigert hij inzage in die aangiftes, terwijl andere presidentskandidaten traditioneel hun belastingpapieren altijd openbaar maakten. Op het einde van hun onderzoek beslist een 'grand jury'of de bewijslast die ze vergaarde zwaar genoeg is om iemand in verdenking te stellen. Zelf velt ze geen oordeel over schuld of onschuld.

Witte Huis-advocaat Ty Cobb viel uit de lucht toen het nieuws van de 'grand jury'bekend raakte, maar beloofde alle medewerking. De president heeft elke betrokkenheid bij eventuele Russische inmenging tot dusver ontkend. Het is overigens ook niet duidelijk wie Robert Mueller precies in het vizier heeft met de aanstelling van deze 'grand jury'.

Clinton

Mueller wil minstens via de grand jury'meer bewijs vergaren over de Rusland-connectie; in het beste geval heeft hij al criminele feiten ter toetsing neergelegd bij de jury en komt er een aanklacht. Hoe dan ook is het een belangrijke aanwijzing dat de speciale aanklager iets op het spoor is. De zogeheten 'grand jury'zou al dagvaardingen hebben verstuurd naar aanleiding van de ontmoeting die Trumps zoon en schoonzoon in juni vorig jaar hadden met een Russische advocate en anderen. Het is evenmin geweten aan wie de dagvaardingen zijn gericht.

In 1998 was Bill Clinton de eerste zittende Amerikaanse president die moest getuigen voor een grand jury'in het kader van het onderzoek naar zijn affaire met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky. Het leverde iconische beelden op van een zich in allerlei bochten wringende Clinton ("I did not have sexual relations with that woman"). De getuigenis leidde uiteindelijk zelfs tot het opstarten van een (mislukte) impeachmentprocedure. Voor Trump is het nog lang niet zo ver, maar helemaal veilig zal de president zich niet voelen.

Ondanks belofte knijpt Trump er toch 17 dagen tussenuit

Donald Trump is intussen zelf met zomervakantie vertrokken. Volgens onder meer ABC News verblijft Trump gedurende zeventien dagen op zijn landgoed in Bedminster (New Jersey). Hij heeft daar een golfclub. Amerikaanse presidenten gaan traditioneel met vakantie in augustus en het Witte Huis wijst er steeds op dat de president nooit echt met vakantie is en overal zijn verplichtingen kan vervullen.

Toch wordt het nieuws her en der op hoongelach onthaald. Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 zei Trump dat indien hij zou worden verkozen, hij niet met vakantie zou gaan. Hij bekritiseerde zijn voorganger Barack Obama herhaaldelijk toen die ging golfen of met vakantie vertrok. The Washington Post berekende echter dat Trump sinds zijn inauguratie al 53 vakantiedagen nam, drie keer zoveel als Obama in dezelfde periode. 13 van zijn 28 weekends als president bracht Trump op een van zijn buitenverblijven door. Zijn vakanties kostten de Amerikaanse belastingbetaler al 35 miljoen euro.