Direct naar artikelinhoud

Die knettergekke stunt te veel

Fast & Furious 8 doet zijn naam weer alle eer aan met knettergekke en inventieve spektakelscènes. Alleen wordt de fun zo lang gerokken dat het saai wordt.

Van Cuba over Berlijn naar New York tot in Rusland: de bende van Dom Toretto (Vin Diesel) scoort in Fast & Furious 8 alweer meer air miles dan James Bond. Wat ooit begon als driftig tussendoortje voor tuning-johnny's is ook op heel wat andere vlakken de evenknie geworden van 007: qua budget, spektakel, technische snufjes én commercieel succes.

Het scenario is andere koek: dat hangt, zoals gewoonlijk, met haken en ogen aan elkaar. In deze achtste aflevering wordt Doms loyauteit stevig op de proef gesteld, wanneer een mysterieuze superhacker met blonde rastavlechtjes (Charlize Theron) hem verplicht om zijn eigen crew de rug toe te keren. Maar goed: het is hem om de auto's en ontploffingen te doen, en die zijn op de afspraak.

De stunts gaan van gek tot knettergek. Maar eerlijk gezegd: wij zouden teleurgesteld zijn als Dom en co níét alle wetten van de zwaartekracht tarten. Dat is nu eenmaal de kracht van de Fast & Furious-films: de garantie dat je dingen gaat zien die je nooit eerder gezien hebt. In het hedendaagse Hollywood is dat al heel wat.

Een sterk voorbeeld van zo'n unieke scène: de zelfsturende auto's die als zombies de straten van New York overspoelen. World War Z met auto's, zeg maar. Waanzinnige beelden die je ook kippenvel bezorgen.

Die scène illustreert jammer genoeg waar deze franchise wel vaker mee kampt: de film piekt te vroeg. De climax sleept eindeloos aan en bevat een kernkop en een baby als belangrijkste ingrediënten. Respectievelijk afgezaagd en bedenkelijk. En wat ook niet helpt: wat is die Dom een saai personage!

De reeks zou er nog twee afleveringen bij doen. Onze raad: hou het kort en fun!