Direct naar artikelinhoud

Diep gezucht in Mar-a-Lago

In 2014 verweet Donald Trump toenmalig president Obama dat hij ging golfen op een moment dat zijn land hem nodig had. Nu doet hij hetzelfde - en veel frequenter - in golfresort Mar-a-Lago.

Een indrukwekkende, uit Italiaanse steen opgetrokken villa in de zon van Florida is het toneel van Donald Trumps belangrijkste diplomatieke ontmoeting tot nu toe. 'Het kroonjuweel van Palm Beach', zo profileert Trumps exclusieve golfclub Mar-a-Lago zich het liefst. Te midden van goudkleurige kroonluchters en dito wandschilderingen ontvangt de miljardair-president er nog tot en met vandaag de Chinese leider Xi Jingping.

Trump, die zich meer op zijn gemak voelt in zijn luxueuze golfresort dan in het Witte Huis, is pas twee maanden president en in Palm Beach wordt nu al diep gezucht en geklaagd. Gaat deze 'ellende' tot 2020 duren?

De omwonenden klagen in de lokale krant The Palm Beach Post steen en been over afgezette straten als de president weer op bezoek is. Met de China-top, die gisteren begon met een diner, is Trump alweer voor de zesde keer in Mar-a-Lago sinds zijn inauguratie. Burgemeester Paulette Burdick heeft slapeloze nachten van beveiligingskosten die de pan uitrijzen. Als Trump en Xi vrijdag wegvliegen, zal zij een kwart miljoen dollar (zo'n 234.000 euro) kwijt zijn aan overwerk voor tientallen agenten.

Op verzoeken aan het Witte Huis om deze kosten te vergoeden heeft Burdick niet eens een reactie gekregen. En dan zijn er de verwijten dat Trump met zijn gebruik van Mar-a-Lago schaamteloos zijn exclusieve golfclub promoot. Ook nu weer zullen de beelden van het resort, dat hij in 1985 kocht voor 9,4 miljoen euro, de hele wereld overgaan.

Niet voor niets is het lidmaatschap van de club sinds Trump president is verdubbeld tot 200.000 dollar (zo'n 188.000 euro). Wie nu lid wordt - er zijn al vijfhonderd miljonairs lid - kan in een weekend zomaar de president tegen het lijf lopen. "Lidmaatschap biedt de hoogste privileges en toegang tot een elitelevensstijl die is weggelegd voor slechts een selecte groep", stelt de directie op de website over de golfclub die door Trump is omgedoopt tot het 'Witte Winterhuis'.

188 miljoen euro

Met zijn Mar-a-Lago-bezoeken breekt Trump met de presidentiële gewoonte om wereldleiders te ontvangen in Camp David, het buitenverblijf buiten Washington. De laatste jaren hielden sommige van zijn voorgangers zich al niet meer aan deze traditie. Zo ontving George W. Bush geregeld premiers en presidenten op zijn ranch in het Texaanse Crawford. President Obama ontving de Chinese leider op een landgoed in Californië. Maar geen van deze locaties kende de luxe van Mar-a-Lago.

En dan te bedenken dat het resort, dat nu zo'n 200 miljoen dollar (188 miljoen euro) waard zou zijn, al decennialang het zonnige toevluchtsoord voor de Amerikaanse president had kunnen zijn. Het was de wens van de eigenaren dat Mar-a-Lago zou uitgroeien tot het winterverblijf van de president. Het complex werd begin jaren 70 dan ook geschonken aan de regering. Maar Washington deed er weer afstand van omdat het nauwelijks werd gebruikt. Bovendien raakte het in verval. Anno 2017 is de wens van de vroegere eigenares Marjorie Merriweather Post, ooit een van de rijkste vrouwen van de VS, toch uitgekomen.

Vandaag zal Trump in de luxevertrekken vergaderen met de Chinese president. Een herhaling van februari, toen tientallen clubleden konden zien hoe Trump overlegde met de Japanse premier Abe over een Noord-Koreaanse raketlancering, zal volgens het Witte Huis niet meer gebeuren. De miljonairs worden nu op veilige afstand gehouden van het tweetal.