Direct naar artikelinhoud

'De klassiekers wil ik sowieso eens rijden'

Een wereldtopper in het veld en een debuterende teammanager die alles wil behalve de hoop vullen. Wout van Aert (22) en Nick Nuyens (36): de perfecte synergie, met zin voor realisme. 'Eerst leren gaan, dan pas lopen.'

Met Crelan-Veranda's Willems start Nick Nuyens op 1 januari met een nieuwe procontinentale ploeg. Wout van Aert kan in het veld wel zijn ding blijven doen. "Wout is veldrijder. Als hij wil crossen, dan crost hij", zegt Nuyens. "Niet ik beslis daarover, alleen hij."

"Dat is het leuke aan dit project," vindt Van Aert, "dat ik zelf kan kiezen. En dat er mogelijkheden zijn om in de toekomst andere wegen te bewandelen."

Laten we wel wezen: als de tijd rijp is, switcht Wout naar de weg, toch?

Nuyens: "Zo moeten we het níét zien. Het is gewoon iemand de kans geven."

Wout moet denken met zijn hart, maar moet jij niet denken met je portefeuille? Er is toch zoiets als de grootste commerciële waarde van een renner?

Nuyens: "Ja, maar nogmaals: als ik hem in een richting duw die hij niet wil, gaat hij misschien minder presteren. Trouwens: niets interessanters dan een wereldkampioen, of dat nu op de weg of in het veld is. Een wereldkampioen is een publicitair uithangbord. Waarom wil iedereen altijd dat Wout op de weg gaat koersen?"

Omdat er precedenten zijn. Boom en Stybar stapten met succes over.

Van Aert: "Ik gebruik mijn talent nu toch ook? Als de klassiekers in juni werden gereden, zou ik me er al sneller aan gewaagd hebben."

Nuyens: "De verwachtingen voor jongens zoals Wout zijn niet dezelfde als voor andere renners. Toppers in het veldrijden die switchen naar de weg worden niet objectief beoordeeld."

Van Aert: "Boom en Stybar hadden veel gewonnen in het veld en zochten andere uitdagingen op de weg. Dat heeft hun beslissing sterk beïnvloed. Maar Sven Nys heeft twintig jaar hetzelfde gedaan. Die had niets anders nodig."

Nick, was Wouts komst een voorwaarde om dit nieuwe project te laten slagen?

Nuyens: "Het was een extra troef. Maar je mag je project niet laten afhangen van één coureur. Tuurlijk heb je een gezicht nodig, en in die zin is de aanwezigheid van Wout in de ploeg niet minnetjes. Maar ook een veelwinnaar als Timothy Dupont is dat. En Stijn Devolder. Al die verschillende kapstokken heb je nodig. Ik geef toe: het was een beetje puzzelen tot alle verhalen in mekaar pasten. Maar als het dan lukt, is de voldoening des te groter."

1,5 miljoen euro is bescheiden. Zal dit team moeten groeien?

Nuyens: "Voor we aan groeien gaan denken, moeten we eerst zorgen dat de trein op de sporen staat en bolt. Heel hard bolt zelfs, voor we er nog een wagon aan vasthaken."

Is het je droom om een WorldTour-statuut te krijgen?

Nuyens: "Dat is niet mijn eerste ambitie. Ik ben ervan overtuigd dat je met een procontinentale ploeg ook uitstraling kunt hebben."

Was het geen piste om Patrick Lefevere op te volgen als teammanager bij QuickStep? Hij spreekt al een paar jaar over stoppen.

Nuyens: "Neen. Ik doe mijn hoed af voor Patrick en heb altijd een goed contact gehad met hem. Maar je moet realistisch zijn. We hebben het over misschien wel de beste ploeg ter wereld. Als je ziet wat Lefevere nu al jaren met zijn budget op dat niveau klaarspeelt... Respect. Ik kan altijd bij Patrick terecht voor advies. We zien wel waar dat in de toekomst nog toe kan leiden."

Qua filosofie en profiel passen jullie goed bij mekaar. De jonge manager en het hongerige talent die samen de hemel bestormen.

Van Aert: "Nick is jong en ambitieus en denkt mee met de nieuwe generatie coureurs. Dat spreekt me meer aan dan een gevestigd team waar de gewoontes al vastliggen en waar ik me moet schikken naar wat er gaat gebeuren."

Nuyens: "Dat maakt dit project zo leuk. We zijn allemaal jonge gasten die nog groeimarge hebben."

Wout, is een klassieker winnen je droom?

Van Aert: "Natuurlijk droom ik daar een beetje van. Ik zat onlangs naar de cross te kijken op tv en ze waren bezig over wat Adrie van der Poel allemaal gepresteerd heeft in zijn carrière: wereldkampioen in het veld, maar ook de Ronde van Vlaanderen, Luik en de Gold Race gewonnen: daar kijk je wel naar op. Ik wil die klassiekers sowieso doen en voelen wat het is."

Tot zolang maak je plezier in het veld.

Van Aert: "Het begint bij plezier hebben. Ik heb genoeg uitdagingen: in eerste instantie Mathieu proberen kloppen, dat is al moeilijk genoeg."

Op dat vlak zijn jullie gelijk. Mathieu zegt: 'Ik amuseer me, ik speel graag in het veld.'

Van Aert: "Pff, Mathieu is altijd maar aan het spelen. Dat doe ik ook graag: winnen en dan zeggen dat ik niet in orde was. Plezant."