Direct naar artikelinhoud

GENT PATERSHOL

Kim De Visschere en Nele Victoor openden Roots in het pand in het Gentse Patershol dat vrijkwam toen restaurant Karel De Stoute naar de overkant van de straat verhuisde.

De Visschere verdiende zijn sporen bij onder andere Volta en Publiek. Zijn eigen zaak is een no-nonsenseplek met niet veel meer dan twintig plaatsen, met een stenen vloer en eenvoudige houten schoolstoeltjes met een soort lessenaars, zonder tafellaken, wél met linnen servetten. Ik mag van Nele op de bank gaan zitten. Het lunchmenu (€ 25) ligt op tafel, gedrukt op gerecycleerd papier. De wijnkaart hangt aan een haakje en is pretentieloos, maar evenwichtig samengesteld. Ik kies voor een glas chardonnay (€ 6,50) uit Californië met een volle boterachtige smaak. De ober serveert er een fris stukje komkommer bij op een tegel. Een leuke opener.

Bestek neem je zelf in de lade onder tafel. Het voorgerecht komt in drie aparte kommetjes: de chef zelf brengt gegrilde courgette met een mousse van curry, de ober eerst een thee van witte bonen met gerookte forel en flinterdunne schijfjes rauwe champignon, dan gerookte yoghurt met venkel. Pure, lokale, seizoensgebonden producten, maar wonderlijke smaakcombinaties.

Het hoofdgerecht bestaat uit gelakt buikspek met schorseneren gebakken in de mosterd, wortel en radijs. Weer simpele, volkse ingrediënten, maar zeer verfijnd gebracht. Ik drink er een volle, kruidige rode uit de Languedoc bij (€ 6,50).

Het dessert, frangipane met een espuma van advocaat en granité van karnemelk, is subliem. Bij de espresso (€ 3,50) komt een brownie. Doordat Devisschere niet echt dure producten gebruikt is Roots heel betaalbaar. Lang op voorhand reserveren is een must.

Voorgerecht: € 13 - € 16 Hoofdgerecht: € 21 - € 28 Nagerecht: € 6 - € 7

Ma tot vr van 12u tot 14u en van 19u tot 21u30