Direct naar artikelinhoud
IS

Tieners verplegen IS'ers: “Het is goed dat ze zien dat Amerikanen niet allemaal soldaten zijn”

IS-vrouwen en kinderen verlaten Baghouz.Beeld BELGAIMAGE

De Amerikaanse tieners Sahale (17), Suuzanne (15) en Peter (12) helpen IS'ers die de afgelopen weken weggevlucht zijn uit Baghouz. Ze zijn de kinderen van een oud-soldaat die zich door God geroepen voelt om hulp gaan te verlenen in oorlogsgebied.

"Haar zus is net gestorven", snikt Suuzanne terwijl ze haar hand op de schouder van een vrouw legt. Die is van top tot teen gesluierd. Ze is een van de zovele vormeloze zwarte gedaanten die de afgelopen weken uit het laatste Syrische bolwerk van de Islamitische Staat zijn gevlucht.

Overal rondom hen worden gewonden verpleegd. In de verte klinken schoten van mortieren en machinegeweren, maar dat lijkt Suuzanne al gewoon.

Haar zus Sahale helpt een kind verplegen en haar broertje Peter verdeelt flessen water aan terroristen die in kleermakerszit op een rij zijn gezet door de Koerdische troepen die hen hebben gevangengenomen.

We zitten te kijken naar videobeelden van de enige hulporganisatie die op het terrein actief was tijdens de eindstrijd in Baghouz. De Free Burma Ranger, een groepering die twee decennia geleden werd opgericht in Myanmar, dat toen nog leed onder een militaire dictatuur.

De Amerikaanse stichter David Eubank (59) koos eerst voor een carrière in het leger van de Verenigde Staten. Maar de roep van God kreeg Eubank in de ban en hij besloot om noodlijdenden te gaan helpen. Dat doet hij heel uitdrukkelijk om de liefde voor zijn schepper uit te dragen.

Dat hij ook zijn echtgenote Karen (49) en hun kinderen steevast meetroont, vindt hij zelf niet onverantwoord. "Zij komen niet tot aan het front. Ze lopen geen gevaar. En het is goed dat die IS'ers zien dat Amerikanen niet allemaal soldaten zijn. Ik geloof dat liefde een tegengif is."