Direct naar artikelinhoud

Iedereen hakt in op Labille

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) ligt zwaar onder vuur binnen de regering. CD&V en Open Vld pikken het niet dat hij de discussie rond Johnny Thijs aangrijpt om te scoren bij de kiezer. 'Labille is niet meer te vertrouwen.'

De regeringspartijen raken geen stap dichter bij elkaar na het vertrek van postbaas Johnny Thijs. Integendeel, de partijen verscherpen hun stellingen. Vooral CD&V en Open Vld kunnen hun frustratie niet langer verbijten. De voorbije dagen bleven hun beschuldigingen aan het adres van de socialisten nog discreet, maar van die voorzichtige houding blijft nog maar weinig over.

Oud-CD&V-premier Jean-Luc Dehaene opende gisterochtend het vuur. "Ik begrijp Johnny Thijs heel goed", zei hij in De ochtend op Radio 1. Thijs bood maandag zijn ontslag aan bij Bpost omdat de regering beslist had zijn loon zowat te halveren tot 650.000 euro. "Ik vind niet dat de regering zich daarmee moet inlaten", zei Dehaene.

Ook bij de top van CD&V groeit de frustratie over de aanpak van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). "De heksenjacht moet nu maar eens stoppen", zegt een CD&V-boegbeeld. "Mijn hart bloedt. Ik vind het zo verschrikkelijk jammer." Binnen de partij geniet Dehaene brede steun met zijn kritiek. "Moest ik in zijn schoenen staan, dan zou ik net hetzelfde hebben gezegd", aldus een christendemocraat.

Nutteloos

Open Vld trekt alle registers open om de druk op de PS op te voeren. De liberalen beschuldigen Labille van verraad. "Hij heeft de beslissing van het kernkabinet niet gevolgd. De vicepremiers hadden besloten om Thijs aan boord te houden. Er zat bovendien een marge op die loonlimiet. Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) ging zelfs akkoord met 800.000 euro", zegt een topliberaal.

"En Labille? Thijs weet het inmiddels ook: je kan moeilijk samenwerken met een minister die je niet kan vertrouwen."

Ook de socialisten blijven hun stellingenoorlog uitvechten. "Thijs heeft zelf beslist om op te stappen. Aandringen was nutteloos", zegt Vande Lanotte. Minister Labille wenste niet te reageren.