Direct naar artikelinhoud

Belgische kok enige 'bleekgezicht' in Japanse wedstrijd

Robrecht Wolters (42), chef van het Antwerpse sushirestaurant Ko'uzi mocht gisteren als enige Europeaan zijn kookkunsten tonen tijdens de finale van de Washoku World Challenge in Tokio. Dat is een internationale kookwedstrijd voor niet-Japanse chefs.

Wolters kreeg tijdens de finale het gezelschap van negen andere chefs uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Singapore, China, Thailand en Sri Lanka. Of zoals hij het aankondigde op zijn Facebookpagina: "Vlienden en vliendinnen: ik ben als enig bleekgezicht geselecteerd voor Washoku World Challenge. Begin december op naar Japan voor een dolle week!"

De Antwerpse chef is inderdaad een buitenbeentje. Op de website van de Washoku World Challenge valt Wolters naast de negen andere finalisten als enige niet-Aziaat duidelijk uit de toon. Meteen het bewijs dat de Vlaming de Japanse keuken helemaal onder de knie heeft.

Niet minder dan 106 chefs uit 21 landen schreven zich oorspronkelijk in voor de wedstrijd. Een gerecht op basis van varkensvlees bezorgde Wolters een finaleplaats. Het vlees liet hij kort marineren in saké en mirin, een zoete rijstwijn, waarna hij het traag liet garen met miso. Daarna paneerde hij het vlees met gepofte boekweit en cacaokruiden.

Wolters leerde koken in de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Het is pas sinds enkele jaren dat hij zich is beginnen verdiepen in de Japanse keuken. In 2008 opende hij samen met zijn vrouw Junko Kawada het Antwerpse sushirestaurant Ko'uzi.

Internationale top

Dat het kleine restaurantje aan de Sint-Jorispoort wel degelijk tot de internationale top behoort, bewees zijn vrouw dit jaar al. Kawada vertegenwoordigde in maart de Belgische eer op de allereerste World Sushi Cup in Tokio, een wedstrijd voor buitenlandse sushimeesters. Junko Kawada kwam maar enkele punten te kort voor de titel. Enkel de Zweed Pontus Johansson deed beter.

De jury van de Washoku World Challenge in Tokio koos uit de finalisten gisteren één winnaar. Die mocht 1 miljoen yen (7.100 euro) mee naar huis nemen. De negen anderen kregen een geldprijs van 200.000 yen (1.420 euro). Wie uiteindelijk de hoofdprijs wegkaapte, was nog niet duidelijk.