Direct naar artikelinhoud

Jurgen Van den Broeck: 'Eindelijk naar de bergen'

Als hij niet zoveel schaafwonden had gehad, had hij zich een keer goed in de handen gewreven. Jurgen Van den Broeck is blij dat de hectische eerste Tourweek erop zit. Waarom hij de voorbije dagen zo vaak gevallen is, weet hij zelf niet. Ook gisteren werd hij compleet verrast. "Ik dacht geen risico te nemen en een veilige plaats te zoeken in de laatste kilometer, maar ik lag er toch bij. Vallen is altijd frustrerend, maar ik hou er niks aan over. Als het zo is, mag je van geluk spelen. Ik had ook tijd kunnen verliezen, of me zwaar kunnen blesseren. Van Garderen is ook gevallen en dat zag er erger uit dan bij mij. Ik zat achter hem en kon hem nog net ontwijken. Ik zag op tv dat ook Talansky neerging in de laatste meters. Ook iets harder dan ik, denk ik. Iets dommer ook. Hij keek gewoon achteruit in de sprint."

De schade bij hemzelf bleef beperkt, maar VDB weet wat hij verlangt: een beetje ruimte bij het koersen. "In die vlakke ritten mag je geen meter afstand laten. Dat is een seconde, en die seconde kan op het eind belangrijk blijken."

De kopman van Lotto-Belisol lijkt dus niet te geloven dat er vanaf dit weekend met minuten gegoocheld gaat worden? "Zaterdag is er een pittige aankomst, maar pas maandag zal er echt stevig geschud worden. De Vogezen zijn een eerste grote test. Of ik iets ga proberen? Sorry, onze tactiek zal je pas in de rit zien."

Voor manager Marc Sergeant hoeft het niet zo geheimzinnig. "Ik denk niet dat we moeten aanvallen", zegt hij. "Jurgen staat vijfde. Als hij daar maandagavond nog staat, is het goed. Het is aan anderen om initiatief te nemen. Voor ons is het te vroeg."

Mogelijk speelt de toestand van Bart De Clercq daarbij een rol. De enige echte helper van VDB voor het hooggebergte pletste de voorbije dagen nog vaker tegen de grond dan zijn kopman. Zijn fysieke gesteldheid is verontrustend. "Ik ben momenteel op minder dan 50% van mijn kunnen", zegt de Oost-Vlaming, vol schrammen, builen en schaafwonden. "Ik hoop dat ik snel herstel."

Tegen de Alpen? Pas in de Pyreneeën? Bij Lotto durven ze geen voorspellingen te doen. Er zijn er die al opgelucht zouden zijn als de renner de komende drie dagen overleeft, want de passage door de Vogezen is loodzwaar. Het is ook hopen op beter weer, wat het genezingsproces van De Clercq kan versnellen. De enige steun waarop Van den Broeck dit weekend mag hopen, is die van Tony Gallopin. Voor de rest staat hij er alleen voor. Maar de kopman geeft positieve signalen: "Mijn benen zijn heel goed. Ik ben nog geen enkel moment in de problemen geweest. Alles verloopt volgens plan."