Direct naar artikelinhoud

Politie Hongkong treedt hard op tegen betogers

Demonstraties in Hongkong zijn gisteren uitgelopen op ongeregeldheden. Onder druk van het massale straatprotest heeft de bestuurder van de vroegere Britse kroonkolonie beloofd dat hij met critici in gesprek gaat over democratische hervormingen.

De politie zette aanvankelijk pepperspray en later ook traangas in om een menigte te verspreiden die oprukte naar regeringsgebouwen. Eerder al waren wegen geblokkeerd door betogers. Bij gevechten tussen demonstranten en ordetroepen raakten de afgelopen dagen ten minste 34 mensen gewond, onder wie politieofficieren en ambtenaren. Volgens ooggetuigen verdedigden betogers zich met paraplu's. Er werden tientallen arrestaties verricht.

Volgens Leung Chun-ying, de bestuurder van Hongkong, kan een gesprek met zijn opponenten alleen maar plaatsvinden als er een einde komt aan de 'illegale' protesten. Het protest, waaraan tienduizenden mensen deelnamen, is gericht tegen een beslissing van het Chinese Nationale Volkscongres. Dat besloot eind vorige maand dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor een nieuwe regeringsleider in Hongkong worden gehouden. De huidige leider werd in 2012 gekozen door een 1.200 leden tellende commissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling had bepaald. Als het aan Peking ligt, worden de kandidaten ook in 2017 geselecteerd.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de bewoners behielden onder het motto 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. Zo bestaan, althans op papier, het recht op demonstraties en de vrijheid van meningsuiting.

Separatisten

Studenten voerden als eersten actie tegen het in hun ogen ondemocratische proces. De afgelopen week staakten ze, dit weekeinde begonnen de protesten met een sit-in. De studenten kregen bijval van de beweging Occupy Central. Die presenteert zich als een gematigde organisatie die streeft naar politieke hervormingen.

Vreedzaam protest staat hoog in het vaandel. Maar de machthebbers in Hongkong en, bovenal, Peking zien het groeiende protest met lede ogen aan. Volgens Chinese staatsmedia ontpoppen de demonstranten, gesteund door 'buitenlandse krachten', zich als 'separatisten'.