Direct naar artikelinhoud

Hein Vanhaezebrouck wil beker hervormen

Hein Vanhaeze-brouck houdt van bekervoetbal. Alleen moet de beleving beter, vindt hij. "Waarom doen we niet zoals in Engeland? Laat de halve finales op de Heizel plaatsvinden", stelt de coach van AA Gent voor.

"Ik ben ervan overtuigd dat er dan 20.000 of 30.000 fans zouden zijn. Meer nog, mocht de halve finale - in één wedstrijd - een duel tussen Club Brugge en Anderlecht zijn, zit het stadion vol. Het zou een extra cachet geven. Zelfs Kortrijk zou met minstens 10.000 fans naar de Heizel gaan.

Weet je, ik ben ooit op Club geweest voor een halve finale en er waren amper 3.000 mensen. Mensen zijn niet geïnteresseerd in de voorrondes. Maar als hun club zich dan plaatst voor de finale, zijn er tickets te kort. Dan willen er 50.000 mensen gaan, terwijl er maar plaats is voor 25.000 fans van elke club."

En Vanhaezebrouck heeft nog een voorstel. "De kalender laat het niet toe, maar eigenlijk zouden de eersteklassers in een vroeger stadium aan de slag moeten. Dan krijg je meer duels van David tegen Goliath. Nu moet je één keer tegen een kleine ploeg en daarna tref je alleen nog eersteklassers."

Die kleine ploeg is in het geval van AA Gent UR Namen, een vierdeklasser. "In het verleden heb ik al mogen ervaren dat de moeilijkste bekermatch vaak de eerste is. Hoewel ik die nooit verloren heb, had mijn ploeg toch twee keer strafschoppen nodig om door te gaan en twee keer verlengingen. Voor Namen is dit de wedstrijd van hun leven, hé!", weet Vanhaezebrouck, die onder meer doelman Brian Vanden-bussche speelkansen zal geven.

"Maar het is niet omdat hij in doel staat, dat hij alle bekermatchen zal spelen. Vroeger maakte ik die belofte aan mijn invallersdoelman, maar vorig jaar ben ik daarvan afgestapt. Brian moet zich blijven bewijzen. Ik hoop dat ook de andere spelers deze match serieus nemen"