Direct naar artikelinhoud

STANDPUNT

Het waren eigenlijk redelijk rampzalige gemeenteraadsverkiezingen voor de partij van Geert Wilders. Ze vonden al maar net genoeg politiek personeel om in slechts twee steden op te komen, en ook daar was de uitslag zeer minnetjes. Maar toch beheerste de meester van de provocatie het nationale verkiezingsdebat. Wilders vroeg aan zijn volgelingen: "Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen?" De PVV'ers riepen zestien keer terug: "Minder, minder, minder." Daarop zei Wilders: "Dat gaan we regelen."

Waarop Nederland gisteren zowat ontplofte. Zelfs RTL nieuws, niet meteen het vlaggenschip van het politiek correcte denken, een commercieel station dat er trots op is in 25 jaar tijd nog nergens een mening over geventileerd te hebben, vond de grens overschreden. "Ga je schamen, Geert", luidde het bij hen in een open brief.

Het Duitse persbureau DPA vergeleek het optreden van Wilders met dat van naziminister van propaganda Joseph Goebbels. Dat mag niet, weten we hier ondertussen, de 'reductio ad Hitlerum', maar voor de Duitsers mogen we toch een uitzondering maken, niet?

Meer dan zestigduizend Nederlanders, al dan niet van Marokkaanse origine, kondigden aan aangifte tegen Wilders te zullen doen, en ook alle politieke partijen waren oprecht gechoqueerd.

Terecht. Er is een verschil tussen islamkritiek, het zelfs in sterke termen bekritiseren van de reële negatieve kantjes van een steeds diverser wordende samenleving, en een oproep die moeilijk anders kan geïnterpreteerd worden dan een appel tot deportatie. Dit is niet langer een mening, maar het aanzetten tot haat.

In Vlaanderen roept dit tafereel vooral herinneringen op aan de lang vervlogen gloriejaren van het Vlaams Blok, die destijds en soms vandaag nog, ook grossierden in dit soort uitspraken. Toch kon je destijds nooit een Nederlander overtuigen dat een 'cordon sanitaire' voor dergelijke politici een gepast moreel en ethisch antwoord was. Nederlanders vonden het toch een beetje ondemocratisch om een partij uit te sluiten van de macht, ook als ze onverbloemd racistisch uit de hoek kwam.

Inmiddels heeft het cordon hier zijn nut bewezen, en zijn de stemmen overgegaan naar een partij die nog steeds bijzonder kritisch, maar niet langer racistisch tegen de migratieproblematiek aankijkt. Het Vlaams Belang is een zieltogend politiek kmo'tje geworden, dat behalve door zijn eigen mandatarissen nog door niemand ernstig genomen wordt.

Benieuwd of ze in Nederland dat 'cordon sanitaire' nog altijd zo'n slecht idee vinden, en wie er dan nog wel staat te wachten op een nieuwe gedoog- of andere coalitie met Geert Wilders.