Direct naar artikelinhoud

Nigerianen ontvluchten verkiezingsgeweld

In het noorden van Nigeria zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen na het geweld van de voorbije dagen. Aanhangers van oppositiekandidaat Muhammadu Buhari protesteren tegen de verkiezingsoverwinning van de zittende president Goodluck Jonathan. Bij gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politietroepen zijn volgens het Rode Kruis al heel wat doden gevallen.

Jonathan is maandagavond laat officieel uitgeroepen tot winnaar van de stembusgang. Buhari lijkt zich evenwel niet neer te leggen bij het resultaat en spreekt van verkiezingsfraude. Toch veroordeelt de oppositiefiguur de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. “De voorbije 24 uur was er een opstoot van geweld in het land, waarbij ook kerken in brand werden gestoken. Dat is een droevige, ongelukkige en ontoelaatbare ontwikkeling”, zei hij aan de BBC.

De resultaten van de verkiezingen tonen de regionale verdeeldheid van het West-Afrikaanse land. Jonathan kreeg het meeste stemmen uit het christelijke zuiden waar hij geboren werd, terwijl Buhari kon rekenen op een trouw electoraat in het grotendeels islamitische noorden. “Ik wil benadrukken dat wat nu gebeurt niet etnisch, religieus of regionaal geïnspireerd is”, aldus Buhari.

In Kano, de grootste stad in het noorden, bezetten politiemannen en soldaten de straten, na het grootschalige geweld van maandag. Sommige mensen verschuilen zich in hun huizen, terwijl anderen noodgedwongen hun toevlucht zoeken op hotel. “Vrienden van me zijn hun huis kwijt en ik zag hoe mensen vermoord werden”, getuigde een man aan de BBC.

Hoeveel mensen precies om het leven zijn gekomen, blijft onduidelijk. Het Nigeriaanse Rode Kruis spreekt van 270 gewonden en 15.000 vluchtelingen. (SV)