Direct naar artikelinhoud

Koning en premier gaan naar Vaticaan

Net nu iedereen op een krachtig signaal van het Vaticaan wacht in de zaak-Vangheluwe, blijkt dat koning Albert en koningin Paola naar Rome trekken om op 1 mei de zaligverklaring van Johannes Paulus II bij te wonen. Premier Leterme zal hen vergezellen.

Albert en Leterme op zaligverklaring Johannes Paulus II ondanks controverse over Vangheluwe

Paus Benedictus XVI verklaart over twee weken zijn populaire Poolse voorganger Johannes Paulus II, die in 2005 stierf, zalig. Dat hij nauwelijks zes jaar na zijn overlijden zalig wordt, is een wereldrecord. De officiële kerkelijke procedure voor een proces tot zaligverklaring mag normaal gezien pas vijf jaar na een overlijden gestart worden.

Koning Albert en koningin Paola zullen die plechtigheid in Rome bijwonen. De verplaatsing raakt bekend op een gevoelig moment. De voorbije dagen ontstond heisa over de lauwe reactie van het Vaticaan in het pedofilieschandaal rond Roger Vangheluwe, de gevallen bisschop van Brugge.

Het koningspaar zal vergezeld worden door ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Dat is gebruikelijk bij officiële verplaatsingen, deelde de eerste minister mee. Hij benadrukte gisteren in De zevende dag (Eén) dat het “heel belangrijk” was dat het Vaticaan “een lijn trekt en afstand neemt” in deze zaak. Leterme drukte in een adem de hoop uit dat dit geen weken of maanden meer zou duren.

Eind 2009 trok het koningspaar naar Rome voor de heiligverklaring van pater Damiaan. Toen werden ze een dag voor de plechtigheid in audiëntie ontvangen bij de paus. Nadien ontving de paus ook een aantal Belgische politici. De kans is klein dat er op 1 mei evenveel politici naar het Sint-Pietersplein trekken als in 2009.

Bij die gelegenheid zakten niet alleen toenmalig premier Herman Van Rompuy (CD&V), de ministers Steven Vanackere (CD&V), Pieter De Crem (CD&V), Joëlle Milquet (cdH) en Leterme, maar ook de staatssecretarissen Carl Devlies (CD&V), Etienne Schouppe (CD&V) en Melchior Wathelet (cdH) af naar Rome. Net als Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). Er werden zelfs twee regeringsvliegtuigen gebruikt om iedereen over te vliegen. Vanackere gaat dit jaar niet. Hij moet die zondag in Genève zijn in het kader van de Universal Periodic Review over België in de Mensenrechtenraad.

Niet naar prinselijk huwelijk

Het koningspaar mist door het bezoek aan Rome het huwelijk van de Britse prins William met Kate Middleton. Kroonprins Filip en prinses Mathilde zullen op 29 april in Londen de Belgische koninklijke familie vertegenwoordigen. Denemarken en Noorwegen sturen wel hun vorstenparen naar Londen. De Nederlandse en Spaanse koningshuizen sturen de kroonprins.

Vangheluwe verlaat Frans vluchtoord en kijkt aan tegen ‘strengere straf’ van Rome >2, 3, 15