Direct naar artikelinhoud

ACV noemt N-VA-voorstel beschamend

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck haalt in een opiniestuk op deredactie.be zwaar uit naar het N-VA-voorstel om de werkloosheidsuitkeringen te splitsen. De RVA splitsen heeft veel nadelen en dient alleen om de werklozen te schaden, stelt de vakbondstopman. Cortebeeck kan zich wel vinden in het voorstel om het arbeidsmarktbeleid grotendeels te regionaliseren, zoals de nota-Vande Lanotte voorstelt.

Volgens Cortebeeck is het N-VA-voorstel er alleen op uit om de solidariteit tussen de werknemers aan te tasten. Hij bestrijdt het argument dat een regionalisering zou leiden tot een performanter arbeidsmarktbeleid in de gewesten. Een splitsing zorgt alleen voor drie ‘RVA’tjes’ met alle kosten van dien, maar zonder enige garantie dat ze beter zullen presteren, stelt Cortebeeck. “Zeker is dat je drie werkloosheidsreglementeringen krijgt, met alle problemen voor werknemers, werklozen en bedrijven wier leven niet is opgesloten in één enkele regio. Zeker is dat je zo de discriminatie tussen werklozen organiseert, want de sociale bijdragen zijn in elk gewest dezelfde, terwijl de rechten zouden verschillen. En zeker is dat je zo de mobiliteit binnen België nog meer gaat bemoeilijken. Tegenover die zekere nadelen staan alleen onzekere baten”, argumenteert de ACV-voorzitter. “Het gaat niet om de baten, maar eenvoudig om het schaden van de werklozen”, klinkt het hard.

Cortebeeck verwijst daarbij naar het verkiezingsprogramma van de N-VA: geen wachtuitkeringen meer voor werkloze schoolverlaters, geen uitkeringen meer voor langdurig werklozen en geen brugpensioenen meer voor oudere werklozen. “Je moet het maar durven. In plaats van werk te maken van werk, staat jonge, oude en langdurige werklozen nu een schrapping van of korting op hun uitkering te wachten.” “Beschamend”, besluit een verontwaardigde ACV-topman.