Direct naar artikelinhoud

Picqué voorzichtig positief over nieuwe vliegwet

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) toont zich voorzichtig positief over het akkoord dat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe bereikte over de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem. Picqué wil de nieuwe vliegwet begin deze week grondig bestuderen, maar ziet naar eigen zeggen “heel wat goede zaken” in de tekst. Zo is de Brusselse regeringsleider blij dat de zogenaamde route-Chabert gedeeltelijk wegvalt. Vrijdag klonk het nog dat Picqué misnoegd was, omdat hij niet gehoord was bij de totstandkoming van het akkoord, maar dat “misverstand” helpt Picqué nu de wereld uit. Volgens zijn woordvoerster waren er wel degelijk informele contacten met het kabinet-Onkelinx over het dossier. Een definitieve en officiële evaluatie van het akkoord wil Picqué echter nog niet kwijt, “maar hij staat absoluut niet negatief tegenover de wettekst die nu voorligt”, klinkt het.

Brandverzekering wordt verplicht

De brandverzekering wordt verplicht voor woningen en handelszaken. Minister van Financiën Didier Reynders heeft volgens de Concentra-kranten een voorontwerp van wet in die zin klaar. De tekst wordt maandag tussen de kabinetten besproken en komt mogelijk volgende week al op de ministerraad. In België is momenteel alleen de autoverzekering verplicht. Toch heeft 90 procent van de Belgen een brandverzekering. Enerzijds omdat de banken dit vragen voor zij een hypothecaire lening toestaan, maar ook omdat verhuurders dit eisen van hun huurders. Toch wil Reynders de brandverzekering nu verplicht maken. Op die manier kan een fonds worden opgericht waarin de verzekeringen geld storten om vergoedingen te voorzien voor slachtoffers van branden die toch niet verzekerd zijn. Dit is nu al zo met het waarborgfonds voor autoverzekeringen. De verplichting zal niet gelden voor industriële gebouwen, alleen voor woningen en handelszaken.

Milquet wil 'strategie 2020' voor België

Vicepremier en minister van Werk Joëlle Milquet heeft in een interview met Le Soir opgeroepen om een globale strategie voor ons land uit te werken voor de komende tien jaar. De cdH-voorzitster vindt het tijd dat de politieke verantwoordelijken, op nationaal en Europees niveau, de structurele hervormingen voor het volgende decennium voorbereiden. Ze zal haar oproep voor een 'strategie 2020' voor België lanceren op het cdH-congres nu zaterdag. Milquet mikt op een groot samenwerkingspact tussen de verschillende politieke niveaus, waarbij ook werkgevers en vakbonden betrokken zouden zijn. De oproep is volgens haar breder dan de oproep die PS-minister Laurette Onkelinx eerder lanceerde. Zo denkt Milquet aan een groep die parallel aan de regeringen ideeën uitwerkt. Ze verwijst naar de stuurgroep die de bankencrisis moest aanpakken. Voor eind juni wil Milquet dit nog gerealiseerd zien. Ze heeft ook al haar prioriteitenlijstje klaar: werk, milieu, (brug)pensioenen, langer werken, onderzoek en opleiding.