Direct naar artikelinhoud

De toekomst van Tunesië begint vandaag

5,3 miljoen Tunesiërs konden gisteren naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ze kozen tussen Beji Caid Essebsi en Moncef Marzouki. Maar ze kozen vooral voor een nieuwe stap in de geschiedenis van het land.

De 86-jarige Essebsi was favoriet, en claimde gisterenavond de overwinning. Marzouki was er echter als de kippen bij om die claim te betwisten. Veel onduidelijkheid dus, en de kiescommissie wil pas deze avond de eerste resultaten publiceren.

Wel werd al vroeg bericht over een aanslag op militairen in de stad Kairouan, in een school waar verkiezingsmateriaal lag. Eén aanvaller werd gedood, drie anderen opgepakt. Dat was tekenend voor de spanning in Tunesië. Niet alleen over wie het zou halen, maar misschien vooral om wat de toekomst het land zal brengen.

Vier jaar terug was Tunesië met de zogenaamde Jasmijnrevolutie het eerste land waar de 'Arabische Lente' zich ontrolde, half januari 2011 leidde dat tot de val van dictator Ben Ali. Al snel doken Essebsi en Marzouki op in het post-Ben Ali-tijdperk. Essebsi, leider van de Nidaa Tounes-alliantie, was een tijdje premier. En Marzouki, die voordien als opposant van Ben Ali meer dan eens in de cel was gevlogen en in Frankrijk in ballingschap vertoefde, werd uiteindelijk overgangspresident.

Tot nu. In oktober won Nidaa Tounes al de parlementsverkiezingen en van de 27 kandidaten die aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen deelnamen, bleek Essebsi de meeste voorkeurstemmen te krijgen. Hij haalde 6 procent meer dan Marzouki. De tweede ronde moest dus beslissen, grote vraag was wat de islamisten (die geen eigen kandidaat meer hadden) zouden doen. Verwacht werd dat zij eerder geneigd zouden zijn Marzouki te steunen. Een verwachting waar Essebsi voor waarschuwde. Volgens de oude man was de keuze van de Tunesiërs die voor een moderne rechtsstaat (met hem dus) of die voor een land vol salafisten en jihadisten.