Direct naar artikelinhoud

Parket slaat Abou Jahjah in de boeien

Brussel

Eigen berichtgeving

Premier Verhofstadt (VLD) had het in het vragenuurtje in de Kamer al laten doorschemeren: het parket en de politiediensten zouden zo snel mogelijk tot actie overgaan tegen de Arabisch-Europese Liga en vooral tegen haar voorman Dyab Abou Jahjah. Dagen of uren, had Verhofstadt gezegd, en het werden uren. Gisteravond rond negen uur werd Jahjah aangehouden aan zijn woning in Deurne nadat hij klem werd gereden door de politie. Volgens gerechtelijke bronnen werd zijn wagen in beslag genomen en werd Jahjah overgebracht naar een kazerne van de federale politie in Antwerpen. Jahjah werd niet aangehouden wegens het vormen van een privé-militie of wegens het bedreigen van zonechef Luc Lamine tijdens de rellen van dinsdagavond. Waarom de onderzoeksrechter dan wel een aanhoudingsbevel had uitgevaardigd, wilde het parket gisteren niet kwijt. In de woning van Jahjah was bij het ter perse gaan van deze krant een huiszoeking aan de gang. De politie was met man en macht aanwezig in de straten van Borgerhout, maar onmiddellijk na de aanhouding bleef alles rustig. De AEL zelf riep gisteravond nog op tot kalmte.

Na de moord op Mohammed Achrak en de rellen die erop volgden, stond Abou Jahjah in het middelpunt van de belangstelling. Gisterenmiddag was hij ook hét item in de Kamer. Volgens CD&V-kamerlid Marc Van Peel moest de wet desnoods gewijzigd worden, zodat de AEL-voorman kan worden aangepakt. Binnenlandminister Antoine Duquesne (MR) zei dat zijn diensten onderzoeken of dat nodig is. Verhofstadt liet weten dat actie tegen Jahjah nakend was.

Opmerkelijk is dat de arrestatie er snel kwam na de tussenkomst van Verhofstadt. Justitieminister Verwilghen (VLD) zei in het parlement nochtans dat zijn vraag om de activiteiten van Abou Jahjah en de AEL door te lichten een maand lang bleef liggen op het bureau van de Antwerpse procureur-generaal Christine Dekkers. "Ik stel me daar bijzonder grote vragen bij", zei Verwilghen.

De politie is vooral vandaag beducht voor nieuwe rellen. Om drie uur deze namiddag vindt in Antwerpen de rouwdienst plaats ter ere van Mohammed Achrak. Verwacht wordt dat er zo'n zesduizend mensen zullen afzakken naar de plechtigheid, die is georganiseerd door het pas opgerichte Vlaams Forum voor Islamitische Organisaties. De politie is op alles voorbereid en heeft alle beschikbare personeelsleden opgetrommeld.

De broer van Mohammed Achrak ontkende gisteren trouwens dat zijn vermoorde familielid een sympathisant was van de AEL van Abou Jahjah. Eerder op de dag had de advocaat van Jahjah dat beweerd. Jahjah spant een rechtszaak aan tegen burgemeester Detiège wegens laster en eerroof omdat zij de schuld voor de rellen van dinsdag bij Jahjah heeft gelegd. Volgens de advocaat was Jahjah in de buurt omdat hij banden had met de familie. "Mohammed was zeker geen sympathisant van de organisatie", zei Satif Achrak aan De Morgen. "We hebben niets tegen hen, maar we willen toch duidelijk stellen dat onze familie met de liga niets te maken heeft." (RG / MLS / CN / ZEA) Pagina's 3 tot 5

Verhofstadt voorspelde in Kamer dat actie kwestie van uren was