Direct naar artikelinhoud

Hoe WO II ook had kunnen aflopen

INGLOURIOUS BASTERDS

2BE, zaterdag 7/7, 20u40

drama

In Inglourious Basterds, waarin Quentin Tarantino op zijn onnavolgbare manier de afloop van de Tweede Wereldoorlog herschreven heeft, werd de cast aangevoerd door superster Brad Pitt, maar de revelatie van de film was ongetwijfeld de Oostenrijkse acteur Christoph Waltz, die aan zijn vertolking van de even sinistere als charmante nazikolonel Hans Landa, bijgenaamd 'de jodenjager', een Oscar voor beste bijrol overhield, nadat hij eerder al in Cannes gelauwerd was als beste acteur.

Natuurlijk legt men als acteur een aanbod van Tarantino niet zomaar naast zich neer, maar vond Christoph Waltz het in eerste instantie niet vervelend om als nazi gerekruteerd te worden? "Neen, zo heb ik het nooit bekeken", reageerde de Oostenrijkse acteur. "Ik heb eerdere aanbiedingen in die richting niet geweigerd omdat het nazirollen waren, maar omdat het - vergeef mij de uitdrukking - strontrollen waren. Stereotiep en vervelend. Clichématige rommel. Het personage van kolonel Landa daarentegen was de prachtigste rol die mij ooit is aangeboden. En daar mag je een uitroepteken achter plaatsen".

Rondlopen in een nazi-uniform bleek dus geen probleem voor Waltz. "Ach, zo'n uniform is toch ook maar een kostuum. Niet meer dan dat. Als ik bijvoorbeeld een onderbroek had gedragen die niet comfortabel zat, dan kon dat inderdaad een invloed op mijn vertolking hebben. Maar voor de rest geloof ik niet in al die zweverige verklaringen van hoe een acteur alleen al door zijn kostuum een personage binnentreedt."