Direct naar artikelinhoud

Beschuldigden moord miljonair blijven ontkennen

Brussel l Op het proces over de moord op de Nederlandse zakenman Ran Biemans (58) heeft de assisenvoorzitter dinsdag beschuldigden Els Leemans, de weduwe van het slachtoffer, en haar ex-minnaar Wilco Ites (40) op de rooster gelegd. Els blijft erbij dat Wilco achter de moord zit, maar hij doet de beweringen van zijn ex af als pure verzinsels.

Tijdens de tweede dag van het assisenproces over de moord op Ran Biemans vertelden zowel een erg aangedane Leemans als een doodkalme Ites hun versie van de feiten. Leemans, die regelmatig in snikken uitbarstte, bleef herhalen dat ze ervan overtuigd is dat Ites achter de moord zit.

"Ik weet niet waarom maar hij weet meer. Dat weet ik zeker", zo bleef ze zeggen. Leemans betuigde ook haar spijt over het feit dat ze zolang gezwegen had over de betrokkenheid van Ites maar dat deed ze naar eigen zeggen enkel om haar zoon te beschermen. "Ik kon het niet vertellen en ik durfde hem evenmin te verlaten", snikte Els. "Wilco zei dat ik zijn goudmijntje was en dat hij mij nooit zou laten gaan. Onze zoon was zijn levensverzekering. Hij dreigde er ook mee dat hij mijn familie altijd zou weten te vinden als ik iets probeerde. Voor mijn kind en familie zou ik mijn leven geven en daarom heb ik gezwegen."

Ites van zijn kant verscheen rustig voor het hof. Hij weerlegde keer op keer de beweringen van Leemans. Hij verklaarde dat hij altijd in haar onschuld geloofd heeft. "Toen ze werd aangehouden, beschouwde ik dat als een groot onrecht. Ik wilde er alles aan doen om haar terug te herenigen met ons zoontje en daarom heb ik een paar domme dingen gedaan", gaf Wilco grif toe. Hij was immers zelf op onderzoek gegaan en was zo bij een zekere Goran Starcevic uitgekomen. "Hij zei me dat hij wist wie de echte daders waren en wilde daar in ruil voor 56.000 gulden wel een verklaring over afleggen. Jammer genoeg keerde hij zich later tegen mij en beweerde hij ineens dat ik achter de moord zat."

Wilco en Leemans worden ervan beschuldigd een complot beraamd te hebben dat in de nacht van een op 2 juni 1998 het leven kostte aan de steenrijke echtgenoot van Leemans. Die werd vermoord terwijl Leemans naast hem lag te slapen. Zij heeft altijd volgehouden dat ze nooit iets gemerkt heeft van de moord. Pas later beschuldigde ze Ites. "Enkel op aanraden van haar voormalige advocaat", besloot Ites gisteren. Met die advocaat woont Leemans intussen samen. (KH)